Na današnji dan rođen Hektor Berlioz

11/12/2016 09:21

Na današnji dan rođen Hektor Berlioz

Na današnji dan, 11. decembra 1803. godine, rođen je francuski kompozitor, predstavnik romantizma, Hektor Berlioz.

Rođen je u porodici lekara, zbog čega je i sam prvo počeo sa studijama medicine, koje je brzo napustio. U Parizu 1825. godine upisuje studije kompozicije na Pariskom konzervatorijumu. Dve godine kasnije upoznaje englesku glumiciju Harijet Smitson koju je i oženio 1832. godine.

Ljubav prema budućoj supruzi bila je inspiracija Hektoru Berliozu za stvaranje njegovog prvog i najpoznatijeg dela “Fantastična simfonija”. Uskoro je i van Francuske postao poznat kao dirigent svojih dela, a u Parizu je radio i kao kritičar i pisac feljtona za novine.

Ideja Hektora Berlioza tokom stvaranja bila je da čisto instrumentalnom muzikom izrazi dramatizaiju radnje, pa su upravo njegova dela među prvim, modernim orkestarskim delima.

Stvorio je i novi žanr u muzici – programska dela, koja predstavljaju više od sklopa ritma i zvuka – ova dela muzikom opisuju neku priču. Nakon Berlioza, u programskoj muzici pronašao se kasnije i Franc List.

Berliozova dela programske muzike, odnosno programske simfonije, uključuju orkestar, soliste i hor, forma u kojoj su napisane protežu se od striktne do potpuno slobodne, poetske forme.

Upravo zbog opuštenog načina komponovanja, ne poštujući uvek određenu formu, dela Hektora Berlioza su dugo nailazila na negodovanje i nerazumevanje, posebno u Parizu. Razumevanje za svoja dela za života Berlioz je imao samo u Nemačkim zemljama i Sankt Peterburgu.

U domenu teorije, napisao je korisne priručnike moderne instrumentacije i dirigovanja, među kojima su dela: “Nauka o instrumentaciji” i “Memoari”.

Pisao je dela koja se mogu svrstati u područje orkestarske, simfonijske muzike, ali i oratorujmske – duhovne i vokalne muzike, kao i opere. Među njegovim najpoznatijim delima,pored “Fantastične simfonije”, nalaze se i “Harold u Italiji”, “Romeo i Julija”, “Rekvijem”, opere “Benvenuto Čelini”, “Trojanci”.

Sa stvaralaštvom prestao je 1862. godine, a do smrti 1869. godine, objavio je samo “Memoare”.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

11/12/2016 09:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga