Koje životinje su učestvovale u ratovima?

05/06/2018 13:41

Koje životinje su učestvovale u ratovima?

Životinje su, nažalost, često bile deo sukoba, pa su tako neke od njih odigrale i vrlo bitne uloge u ratovima.

Najpoznatiji vođa koji je iskoristio potencijal konjice, bio je Džingis Kan.

Predstavljamo vam nekoliko životinja koje su bile od izuzetnog značaja u odigranim bitkama.

Slonovi

Slonovi su se koristili jako davno. Njihovu pojavu kao zastrašujuću, prvi put je iskoristila Indija, a zatim Hanibal, Pir i Aleksandar Makedonski.

Neprijatelj je od straha bežao pred ovim životinjama. Slonovi su bili otporni na muskete, ali su predstavljali laku metu za topove. Bili su od koristi za prenošenje velike ratne opreme i drugog tereta.

Psi

Sovjeti su, za vreme nacističke invazije poznate kao “Operacija Barbarosa”, koristili sve što su mogli. Tada, su po prvi put iskorišćeni psi, koji su utrenirani da se bace pod tenk i izazovu eksploziju. Utvrđeno je da je oko 300 tenkova uništeno na ovaj način.

Delfini

Američka mornarica je tokom 60-ih godina započela projekat koji je uključio delfine. Naime, mornarica je trenirala delfine za lociranje mina, kao i za druge misije u cilju zaštite od neprijatelja.

Kada delfin pronađe minu, ispušta bovu sa lokatorom koji otkriva poziciju mine. Delfini su uspešno locirali preko 100 mina u zalivu Um Kasr, tokom rata u Iraku, 2003. godine.

Svinje

Svinje su se nekada koristile u borbi protiv slonova. Ne verujete? Naime, ratni slonovi su se plašili svinja, odnosno zvuka koje ispuštaju. Koristio ih je Aleksandar Veliki u svojim pohodima.

Najgori scenario odigrao se tokom opsade grčkog grada Megara, 226. godine pre nove ere. Tada je lokalno stanovništvo iskoristilo zapaljene svinje da uplaši slonove, koji su se razbežali i u panici pobili veliki broj svojih vojnika.

Mačke

Mačke, poput delfina, bile su uključene u jedan od projekata SAD, odnosno američke obaveštajne službe poznate kao CIA. Cilj je bila špijunaža Kremlja i ambasade Sovjeta.

Čipovi su umetnuti u ušne kanale mačaka, a radio predajnik na teme lobanje.

Iako mačke deluju kao idealni agenti, teško se dresiraju. One rade ono što one žele. Prva mačka koju je CIA poslala u akciju špijunaže, podlegla je pod automobil. Troškovi projekta iznosili su 20 miliona dolara, koji je na kraju okončan.

Slepi miš

SAD su tokom Drugog svetskog rata, u borbi protiv Japana, razvile određenu taktiku poznatu kao “slepi miš – bomba”.

Jedna bomba sadržala je 26 ćelija sa 40 slepih miševa. Slepi miševi ispuštani su padobranom koji im je omogućio da se sa ekspolozivom rašire oko mete. Cilj je bio izazvati što više požara. Akcija je ubrzo obustavljena, nakon što je razvijena atomska bomba.

Golub

Golub “pismonoša”, ovog puta je istreniran da kljuca metu na navigacionom ekranu i na taj način održava kurs projektila.

Ovaj projekat, pod imenom “Golub”, razvila je američka mornarica. Nakon pet godina, projekat je otkazan, jer su se pojavili prvi sistemi za navođenje projektila.

Medved

Nakon poraza nacista, 22. poljska logistička brigada oslobođena je iz zarobljeništva u Sibiru. Nakon dugog puta preko Persije, vojnici su sreli medveda Vojteka, koji je ubrzo postao njihova maskota. Na putu ka Africi, preko Bliskog istoka, ova grupa je sa medvedom stigla čak do Egipta. Kako bi stigli do Italije i pridružili se ratu, morali su da registruju medveda kao vojnika. Jedno od vojnih pravila bila je i zabrana transfera životinja kroz zonu rata. Ovaj medeved težio je oko 200 kilograma, ali je bio najbrži kada je dostava municije u pitanju. Ovekovečen je na zvaničnom grbu brigade.

05/06/2018 13:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga