Na današnji dan preminuo Domeniko Skarlati

23/07/2017 11:03

Na današnji dan preminuo Domeniko Skarlati

Na današnji dan, 23. jula 1757. godine, preminuo je italijanski kompozitor Đuzepe Domeniko Skarlati.

Rođen je u Napulju 26. oktobra 1685. godine, kao šesto od desetoro dece. Iste godine rođeni su i Johan Sebastijan Bah i Georg Fridrih Hendl.

Za života je dosta vremena proveo u službi portugalske i španske kraljevske porodice. Njegovo stvaralaštvo pripada baroku, ali je njegov uticaj na nastanak i razvoj klasicizma veoma značajan. Njegova najpoznatija dela su 555 sonata za klavir.

Muziku i komponovanje je prvo učio od svog oca, Aleksandra Skarlatija, a nakon toga kod Gaetana Greka, Frančeska Gasparinija i Bernarda Paskvinija. Uticaj učitelja na muziku koju je stvarao se jasno vidi.

Kao kompozitor i orguljaš radio je u Kraljevskoj kapeli u Napulju od 1701. godine, da bi se nakon tri godine preselio u Veneciju. O njegovom životu u tom periodu se jako malo zna, pa sve do 1709. godine, kada se preselio u Rim ne postoje pisani dokazi o njegovom radu u tom periodu.

U Rimu je bio u službi kraljice Marije Kazimire, da bi 1715. fo 1719. godine bio postavljen za majstora Kapele Svetog Petra.

Ubrzo nakon toga otputovao je u london, gde je dirigovao svoju operu “Narcis” u Kraljevskom teatru.

Iste godine, 1719, Skarlati je otišao u Lisabon, gde je podučavao portugalsku princezu Mariju Magdalenu Barbaru, što je radio sve do 1727. godine, kada se preselio u Rim i oženio Mariju Katerinu Đentili.

U Madridu je od 1733. godine podučavao princezu Mariju Barbaru, koja je kasnije postala kraljica Španije. U Madridu je tada ostao 25 godina, a za to vreme je preminula njegova prva žena, pa se 1742. godine oženio Špankinjom Anastasijom Ksimenes. Tada je napisao 555 klavirskih sonata, koja su kasnije postala njegova najznačajnija dela.

Domeniko Skarlati je preminu u 71. godini u Madridu, gde su i danas njegovi potomci.

23/07/2017 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga