Greške koje pravimo tokom pamćenja

27/07/2020 11:20

Greške koje pravimo tokom pamćenja

Proces pamćenja je složena radnja našeg mozga. Neko ima sreće pa mu je pamćenje dobro, neko ima dobar fokus ili koncentraciju, fotografsko pamćenje ili je stvorio dobru tehniku, razvio asocijacije i oraganizovao kako da pokrene sećanje na zapamćeno.

O pamćenju i tehnikama pamćenja može da se priča sa psihijatrijske i psihološke tehnike podosta.

Koje su to greške koje pravimo pri pamćenju?

Pamćenje je urezivanje sadržaja nadražajem centra za pamćenje u velikom mozgu. Možda je za bolje pamćenje dovoljno da ispravimo greške koje pravimo pri istom, a najčešće su:

Pamćenje linearnog teksta mesto pojmova-Fokusirajte se na pojmove i veze između njih, pokušajte pomoću njih da pamteite, naš um ne pamti linearan tekst i pasuse.

Suviše veliki zalogaji- pokušavamo da pamtimo puno odjednom. Pamćenje jeste neograničeno ali dugotrajno ima jedno ograničenje, a ono je da informacije mora da prima u 7+-2 zalogajima kako bi nam bile dostupne.

Pokušavamo da samo čitanjem zapamtimo apstraktne pojmove– radi se o aktivaciji hipotalamusa odgovornog za pamćenje- apstraktni pojam mora biti konkretizovan- buđenjem emocija ili veživanjem za čulo, da emituje neki ritam.

Trudimo se da zapamtimo informacije bez razumevanja ili konkretne svrhe– Moramo informacijama dodati logiku upakovati ih u svrsishosnost kako bi dali umu razlog što su važne.

Ne održavamo dobro zapamćene informacije – ne obnavljamo ih pravilno– obnavljanje je neophodno kod memorisanja. Postoji „memorijski ciklus“ i on zahteva pravilno obnavljanje i ponavljanje informacija kako one ne bi otišle na „deponiju“ mozga.

27/07/2020 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga