Šta je zdravije – hodanje ili trčanje?

06/04/2020 10:43

Šta je zdravije – hodanje ili trčanje?

I trčanje i hodanje su dobri za gubitak težine, podizanje raspoloženja, nivoa energije, smanjenja krvnog pritiska, rizika od raka, bolesti srca i sličnih oboljenja, ali i za povećanu koncentraciju, produktivnost i podizanje imuniteta, jer i jedno i drugo su – aktivnosti. 

Međutim, jedna donosi veće benefite za naše telo i psihu.

Neki kažu da je brzo hodanje zdravije, ali da se trčanjem brže vide rezultati; neki potvrđuju da je hodanje lakše, što se automatski prenosi i na rezultate.

Bilo kako bilo, ne možemo da previdimo sledeće činjenice:

  • Hodanje je bolje za srce,
  • Hodanje je bolje za imunitet,
  • Hodanje je bolje za apetit.

Pre bilo koje od ove dve aktivnosti, važno je da se zagrejete, da ne konzumirate hranu neko vreme pre treninga i da se trudite da pružite svoj maksimum, jer ćete svaki put uspeti više.

Na početku smo rekli da hodanje utiče i na produktivnost i na koncentraciju. Vreme provedeno u hodu možemo da usmerimo na fokusiranje pažnje, umirivanje stresa i manju aktivnost za mozak i to uvek kada hodanjem menjamo polažaj tela, jer to drži mozak u budnom stanju.

Na kraju, ukoliko tek krećete sa vežbama, a dugo niste bili aktivni, šetnja, pa kasnije i brzo hodanje, dobri su za one koji tek počinju da vežbaju.

06/04/2020 10:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga