Na današnji dan rođen Viktor Igo

26/02/2017 10:53

Na današnji dan rođen Viktor Igo

Na današnji dan, 26. feburuara 1802. godine, rođen je najveći francuski pesnik 19. veka i rodonačelnik francuskog realizma, Viktor Igo.

Rođen je u Bezansonu u Francuskoj, kao treći sin visoko odlikovanog oficira u Napoleonovoj vojsci – Žozefa Leopolda Sigisverta Igoa i Sofi Trebuše.

Tokom Viktorovog detinjstva Francuska je prolazila kroz mnoge političke promene, kao što je uzdizanje Prvog francuskog carstva i Nepoleonova diktatura.

Iako je njegov otac bio deo Napoleonove vojske, njegova majka je bila katolkinja i pristalica monarhije, zbog čega su se i razveli 1803. godine, kada se sa sinovima preselila u Pariz.

Pročitajte najzanimljivije citate Viktora Igoa!

Prema želji majke, Viktor je počeo da studira pravo 1815. godine, ali nikada nakon završetka školovanja nije bio zainteresovan za pravnu karijeru, a još u detinjstvu je pokazivao interesovanje za pisanje poezije.

Glas o njegovom izvanrednom talentu proširio se kada je sa 15 godina pobedio na konkursu u poeziji, pa je 1822. godine primljen za člana Akademije u Tuluzu i konačno počeo da zaražuje od svojih dela.

Tek kada je njegova majka preminula oženio se sa Adel Fuše u koju je bio zaljubljen dugo, ali je njegova majka bila protiv te veze.

Svoj prvi roman “Han Islanđanin” objavio je 1823. godine, a drugi “Bug-Žargal” tri godine kasnije. U narednih pet godina izdao je pet pesničkih zbirki i stekao slavu jednog od najboljih lirskih pesnika svih vremena.

Više o životu i stvaralaštvu najznačajnijeg predstavnika romantizma u Francuskoj Viktora Igoa pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

26/02/2017 10:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga