Na današnji dan rođen je Leonardo da Vinči

15/04/2015 11:28

Na današnji dan rođen je Leonardo da Vinči

Renesansni slikar, vajar, arhitekta, pronalazač – Leonardo da Vinči rođen je na današnji dan, 15. aprila 1452. godine.

Leonardno da Vinči najpoznatiji je kao slikar, a njegove najpoznatije slike su “Tajna večera” i “Mona Liza”. Pored ovih dela Da Vinčijevog renesansnog stvaralaštva ističu se i “Dama s hermelinom”, “Sveti Jeronim”, “Muzičar”, “Sveti Jovan Krstitelj”, “Bahus”.

tajna-vecera

“Tajna večera”

Iako je Leonardno da Vinči bio i vajar, nije sačuvana ni jedna njegova skulptura, dok je sačuvano čak 70 njegovih slika.

Pored toga što se bavio umetnošću, Leonardo se bavio i naučnim radovima. Istakao se kao vojni inženjer, bavio se anatomijom i učio kroz praktična iskustva, interesovala ga je botanika, matematika, fizika i mehanika. Pored svega toga, interesovala ga je i psihologija, pa je tako u “Tajnoj večeri” nijansirano izrazio karakter svake ličnosti.

leteca-masina-leonardo-da-vinci

Da Vinčijev dizajn za spravu za letenje

Leonardo je konstruisao i robota, anemometar, sprave za letenje, ratne mašine… ali to je manje poznato o njemu. Leonardno da Vinči je rođen u Ankijanu, nedaleko od Vinčija. Odrastao je u Firenci, gde je oko 1466. godine postao šegrt slikara, vajara i zlatara Andree del Verokija. Upravo u njegovoj radionici je imao priliku da upozna mnoge umetnike, između ostalih i Botičelija.

Postao je član slikarskog esnafa 1472. godine. Prvo njegovo delo za koje se danas zna jeste crtež doline Arna, koje je nastalo 1473. godine.

Radio je u Milanu od 1482. godine za vojvodu Ludvika Sforcu. Vratio se u Firencu tek nakon pada Milana i ovog slavnog vojvode. Tada je u Firenci stupio u službu Čezarea Bordžije, gde je radio kao arhitekta i graditelj. Posle nekoliko godina službe u Firenci, odlazi u Milano, a zatim i u Rim.

1516. godine stupio je u službu francuskog kralja Fransoe I, a u to vreme je živeo u dvorcu nedomak kraljevske rezidencije.

Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umova renesanse, umro je u Francuskoj, u Amboazu, 2. maja 1519. godine.

Više o životu Leonadra da Vinčija pogledajte ovde.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

15/04/2015 11:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga