Na današnji dan preminuo Nikola Pašić

10/12/2016 09:23

Na današnji dan preminuo Nikola Pašić

Na današnji dan, 10. decembra 1926. godine, preminuo je jedan od najznačajnijih političara u istoriji Srbije, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke, Nikola Pašić.

Nikola Pašić

Nikola Pašić

Rođen je 19. decembra 1845. godine u Zaječaru, u siromašnoj porodici. Ne postoje dokazi, ali određeni izvori navode mogućnost da Nikola Pašić, kao i mnoge druge znamenite ličnosti sa Balkana, nije bio srpske nacionalnosti, nego bugarske ili cincarske.

Sa školovanjem je počeo prilično kasno, tek sa 11 godina. Gimnaziju je završio sa 21. godinom, a bio je odličan đak. Nakon toga, 1866. godine upisuje Tehnički fakultet Velike škole u Beogradu, a zahvaljujući svom uspehu koji je prepoznala i Srpska vlada, dobio je stipendiju za studiranje u Cirihu.

Tokom studiranja u Švajcarskoj družio se sa Svetozarom Markovićem, Perom Todorovićem, Mitom Rakićem (ocem Milana Rakića) i drugim. Kada je u martu 1872. godine završio studije, imao je praksu od godinu dana na izgradnju pruge Budimpešta Beč.

Čim se vratio u domovinu dobio je posao podinženjera u ministarstvu građevina, gde je dao ostavku kako bi se kandidovao za narodnog poslanika.

Sa 33 godine postao je član Narodne skupštine, a tri godine kasnije, svoj položaj je iskoristio kako bi osnovao političku stranku – Narodnu radikalnu stranku, čiji je bio prvi predsednik.

Više o životu i političkoj karijeri Nikole Pašića pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

10/12/2016 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga