Na današnji dan preminuo Rudolf Dizel

29/09/2015 14:14

Na današnji dan preminuo Rudolf Dizel

Na današnji dan, 29. septembra 1913. godine, preminuo je nemački inženjer i konstruktor prvog motora sa unutrašnjim sagorevanjem, Rudolf Dizel.

Rudolf Dizel je rođen u Parizu, 18. marta 1858. godine. Njegovi roditelji su bili nemačke izbeglice – otac kožar, a majka dadilja i učiteljica stranih jezika. Tokom Francusko-pruskog rata 1870. godine, cela porodica je deportovana u London.

Srednju školu je Rudolf Dizel pohađao u Augsburgu, gde je njego otac rođen, a nakon toga dobio je stipendiju za studiranje Tehničkog fakulteta u Minhenu. Kao izvanrednog studenta podržavao ga je njegov mentor Karl fon Linde.

Najznačajniji izum Rudolfa Dizela bio je motor sa unutrašnjih sagorevanjem, koji je nazvan dizel-motor.

Tokom života, kao i drugi brilijantni umovi, i Dizel je imao bliskost sa ludilo, pa je doživeo i nekoliko nervnih slomova, a često je bio i paranoičan.

Njegova smrt ostala je nerazjašnjena. S obzirom na to da je nestao u moru, kada je iz Antverpena prelazio Lamanš, tražio se razlog njegove smrti na ovakav način.

Pretpostavlja se da je u pitanju ili samoubistvo ili ubistvo Dizela zbog toga što je bio protiv korišćenja Dizel-motora u nemačkim podmornicama.

Biografije drugih značajnijih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

29/09/2015 14:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga