U američkoj pustinji gradi se “pametni grad”?

12/11/2022 16:55

U američkoj pustinji gradi se “pametni grad”?

Jedan kripto milioner zamislio je pametni grad, koji se temelji na blockchain tehnologiji i koji se nalazi usred američke pustinje.

Naime, Džefri Berns planira da pretvori 27 hiljada hektara područja na severu savezne države Nevade, u pravi grad budućnosti. Berns je za ovo zemljište izdvojio 170 miliona dolara.

Grad budućnosti

Ovo područje za sada nosi naziv “Innovation Park”, a koliko će novca u njega biti uloženo još uvek nije poznato.

Berns je tamo već smestio sedište svoje kompanije Blockchains, koja se bavi ulaganjem u blockchain tehnologiju. U blizini ovog područja nalaze se kompanije Apple, Google i Tesla.

Grad bi, prema Bernsovoj zamisli, trebao biti testni poligon za razvoj blockchain tehnologije za korišćenje u urbanom okruženju.

Innovation Park će biti pametni grad s decentralizovanom blockchain infrastrukturom koja će biti u pozadini svih interakcija. Prednost ovakvog grada je kontrola nad ličnim podacima, odnosno građani će moći da posluju, glasaju i čuvaju svoje podatke u blockchainu, bez uključivanja posredničkih firmi ili vlade. Iz Bernsove kompanije poručuju da podaci neće biti kompromitovani već sigurni i održivi.

Međutim, blockchain tehnologija neće biti jedina napredna tehnologija u ovom “gradu budućnosti”. Planira se i ugradnja veštačke inteligencije, 3D print i nanotehnologija. Po gradu će se kretati električna vozila, a reciklaža će biti na visokom nivou.

Innovation Park nije jedini pametni grad čija je izgradnja u planu. Naime, suosnivač Microsoft-a, Bil Gejts planira izgradnju svoje verzije američkog grada u pustinji Arizona, a poznata je i informacija da sličnu stvar planira da učini i Google, pretvaranjem Toronta u pametni grad.

Foto: dezeen.com

12/11/2022 16:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga