Kako je izgledao predak žirafe?

15/01/2016 12:55

Kako je izgledao predak žirafe?

Žirafa je jedna od najčudnijih vrsta životinja. Ona u životinjskom carstvu nema nikoga koji izgleda slično. A da li znate kako je izgledao njen predak?

Iako je žirafa poznata po svojim dugim nogama i izuzetno dugačkom vratu sa malom glavom i specifičnim šarama na krznu, njen predak je ipak izgledao drugačije.

Daleki predak žirafe, koje je nosi naziv Sivatherium, imao je kratke i zdepaste noge, blago izdužen vrat i dva para rogova.

Prema istraživanjima, došlo se do otkrića i da je ova životinja živela pre više od milion godina u Africi i Aziji, a njegovi ostaci su otkriveni u Indiji tokom 1830-tih godina. Tada su paleontolozi smatrali da su pronašli fosile losa.

Istraživači Kraljevskog veterinarskog koledža u Herdfordširu i Univerziteta u liverpulu su se malo detaljnije bavili ostacima Sivatheriuma, pa su napravili i 3D rekonstrukciju skeleta, na osnovu čega su uspeli da izračunaju i njegovu veličinu i težinu.

predak zirafe

Pronađenih 26 kostiju bilo je dovoljno da naučnici rekonstruišu glavu, vrat i noge, pa nedostaju kosti rebra, leđa, kao i karlične kosti.

Naučnici su došli do otkrića da je Sivatherioum bio visine oko 1,8 metara u predelu ramena, dok je moguće da su mužjaci bili i viši.

Daljim istraživanjem došlo se do zaključka da je ova životinja, zbog konstrukcije određenih delova skeleta, direktan predak današnje žirafe, čak iako ne izgleda ni slično.

15/01/2016 12:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga