Kolika je memorija čovekovog mozga?

26/01/2016 12:19

Kolika je memorija čovekovog mozga?

Od malena se trudimo da zapamtimo – šta smemo, šta ne smemo, pesmice koje nam roditeji pevaju, a zatim i nešto složenije kada krene obrazovanje i povezivanje gradiva.

Nekima pamćenje i memorisanje određenih podataka ide lakše, a nekima teže, što zavisi od velikog broja faktora. Međutim, naučnici su se bavili pre svega pitanjem – koliko naš mozak ima prostora za pamćenje?

Istraživanjem su naučnici došli do određenog broja koji predstavlja maksimalni kapacitet memorije ljudskog mozga. Analizom potencijala sinapsi, mesto kontakta između dva neurona koji su odrgovorni za beleženje podataka – došlo se do broja od jednog petabajta memorije.

Petabajt kao količina podataka

Kada bi iskoristio sav svoj potencijal, mozak bi mogao da zapamti sadržaj 4,7 milijardi knjiga, odnosno sadržaj 13,3 godina televizijskih HD snimaka, što je jednako na primer sadržaju koji se nalazi na 670 miliona veb stranica.

Kada bi svaka sinapsa bila u stanju da zabeleži 4,7 bita (0,5875 bajta) informacija tada bi ljudski mozak mogao da uskladišti 1.000.000.000.000.000 bajtova podataka, odnosno 1 petabajt.

Naravno, realnost je drugačija, u suprotnom bi imali mnogo veći broj genijalnih ljudi. Iako je to potencijal mozga, on nije u stanju da iskoristi celokupnu svoju mogućnost, već samo jedan njegov deo, zbog čega zapravo ne možemo da zapamtimo petabajt različitih informacija.

26/01/2016 12:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga