Locirane su planete van naše galaksije!

05/02/2018 14:10

Locirane su planete van naše galaksije!

Prvi put, naučici su primetili oblike veličine planeta van Mlečnoh puta, koje su od nas udaljene milijardama svemirskih godina.

Za 26 godina, kada smo prvi put locirali planete izvan Sunčevog sistema, otkrili smo da neke koriste metod okretanja oko zvezda. Ispitivanjem dubina svetlosti zvezda, uspeli smo da proširimo doseg istraživanja.

Ipak, za odlazak van galaksije, profesori sa Univerziteta Oklahoma, koristili su gravitaciona sočiva koja prave velike galaksije.

Planete izvan Mlečnog puta

Zahvaljujući ovoj metodi, otkrili smo planete mase Urana, na 25000 svetlosnih godina od nas. Ipak, naučnici sa Univerziteta Oklahoma, uspeli su da lociraju planete u galaksiji koja je od nas udaljena 3,8 milijardi svetlosnih godina!

Foto: Univerzitet Oklahoma

Galaksija se nalazi na pola puta između nas i kvazara RXJ 1331-1231. Koristeći speltar svetla, otkriveno je na milion individualnih objekata, koji se nalaze relativno blizu jedan drugom.

Kombinovana masa ovih objekata veličine planeta je najmanje 0,001 mase zvezda, što sugeriše da ili postoji na hiljade planeta za svaku zvezdu ili da postoji hiljade većih objekata.

05/02/2018 14:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga