Proizveden nov materijal – Čvršći od čelika, efikasniji provodnik toplote od bakra

25/07/2014 13:29

Proizveden nov materijal – Čvršći od čelika, efikasniji provodnik toplote od bakra

U Velikoj Britaniji napravljen je najcrnji materijal. Ovo je pošlo za rukom kompaniji “Surry Nano Systems” i materijal je nazvan “Vantablack”. Konture ovog materijala su veoma čudne jer su tanje od ljudske dlake 10 000 puta, a samo 0.035 procenata vidljiv je na svetlu. Na više različitih polja, ovaj materijal je postavio nove rekorde. 

Ovaj materijal napravljen je od nanocevčica ugljenika koje su veoma tanke i neprimetne ljudskom oku. Materijal je toliko taman i sastavljen od sitnih kontura da one postaju nevidljive za ljudsko oko koje ni ne shvata u šta tačno gleda. Ukoliko bi se od ovog materijala sačinilo odelo, izgledalo bi kao da delovi tela osobe koja ga nosi sablasno lebde oko crne rupe. Proizvodnja ovakvog odela bio bi veoma skup podhvat.

Vantablack bi trebalo da omogući bolji rad astronomskih kamera, teleskopa…Ovaj materijal će takođe omogućiti kalibraciju kamera koje koriste astronomi za slikanje nekih od najstarijih objekata u svemiru. Još jedna specifična fizička osobina ovog materijala je provodljivost toplote. Naime, ovaj materijal provodi toplotu daleko efikasnije od bakra i deset puta je čvršći od čelika. S obzirom na fizičke i hemijske osobine ovog materijala velike su šanse da će biti korišćen u vojne svrhe.

25/07/2014 13:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga