Otkriven egipatski sir star oko 3000 godina!

20/08/2018 15:40

Otkriven egipatski sir star oko 3000 godina!

Naučnici su nakon ispitivanja beličaste supstance koja je hiljadama godina počivala u polomljenom ćupu, konstatovali da je reč i najstarijem arheološkom ostatku sira!

Verovali ili ne ovo je najstariji sir ikad pronađen.

Gradonačelnik antičkog Memfisa uživao u siru

Arhelozi su do otkrića došli tokom raščišćavanja peska oko grobnice iz vremena 19. dinastije faraona u Sakari. Reč je o nekropoli antičkog Memfisa, odnosno o grobnici gradonačelnika Ptamesa.

FOTO:www.sciencenews.org

Beličasta masa ili sir otkrivena je tokom iskopavanja, 2014. godine, s tkaninom koja je, veruje se, bila korišćena kako bi se sir pokrio i zaštitio. Sir je star 3.200 godina, a napravljen je od mešavine kozijeg, kravljeg i ovčigeg mleka.

Sir je bio izložen ciklusu hidratacije i dehidratacije zbog kiša i reke Nil, a alkalno okruženje je transformisalo sve masti.

Pravljenje sira je prikazano na zidnim slikama u grobnicama starih Egipćana počevši od 2.000 godine prie nove ere. Istraživanja su pokazala da najraniji dokazi u severnoj Evropi sežu i do 6 milenijuma pre nove ere.

Naučnici navode da su ranije pronađeni ostaci sireva obično pripisivani prirodno fermentisanom mleku poput jogurta ili kefira. Međutim, ostaci otkriveni u Sakari nisu pokazali nikakve tragove proteina iz prirodne fermentacije mleka.

Među značajnim otkrićima istraživanja su i naznake bakterije koja potencijalno može da izazove smrtonosnu bolest brucelozu, a koja se dobija konzumiranjem nepasterizovanih mlečnih proizvoda.

20/08/2018 15:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga