Na današnji dan rođen Gabrijel Farenhajt

24/05/2017 09:45

Na današnji dan rođen Gabrijel Farenhajt

Na današnji dan, 24. maja 1686. godine, rođen je nemački fizičar koji je napravio prve termometre, po kome je nazvana i jedna skala za merenje temperature, Gabrijel Farenhajt.

Rođen je u porodici uglednog trgovca Danijela Farenhajta i njegove žene Konkordije, kao jedno od petoro dece, ali je oba roditelja izgubio kada je imao samo 15 godina.

Tada iz rodne Nemačke odlazi u Amsterdam da radi i uči za trgovca. Posle četiri godine obrazovanja zainteresovao se za pravljenje naučnih instrumenata.

Imao je priliku da, putujući po svetu, posmatra rad raznih naučnika i ljudi koji su pravili naučne uređaje, a nakon života u Engleskoj postao je i član Kraljevskog društva – najstarije britanske skupine naučnika.

Prva dva termometra je napravio 1714. godine i oba su bila napunjena alkoholom i pokazivala su istu temperaturu. Nakon toga pravio je razne varijante skale, koja će kasnije dobiti njegovo ime.

Napravio je i instrument koji meri brzinu proticanja tečnosti – hidrometar i termobarometar – uređaj koji procenjuje atmosferski pritisak određujući tačku ključanja vode.

Više o životu i naučnim otkrićima Gabrijela Farenhajta pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

24/05/2017 09:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga