Kako su nastali klovnovi?

08/07/2017 14:43

Kako su nastali klovnovi?

Klovnovi – smešni ljudi sa crvenim okruglim nosom, šarene kose, velikih cipela. Njihov cilj je da zasmejavaju i zabavljaju sve oko sebe. A kako su oni nastali?

Prvo pojavljivanje klovonova

Klovnovi se prvi put pojavljuju 2.400 godina pre nove ere, u starom Egiptu, ali i u staroj Grčkoj i Rimskom carstvu. Nakon ovog perioda, u srednjem veku se njihova uloga, ali i izgled promenio, pa su u ovom istorijskom periodu klovonovi bili dvorske lude. Imali su priliku da zabavljaju sve koji žive na dvoru, a najčešće su im teme za ismevanje bile vezane za kralja, ponašanje plemića i njihov život.

Prvi koncept klovnova

Ipak, smatra se da je koncept klovna, kako ga danas zamišljemo pri pomenu, nastao nešto kasnije od dvorski luda i klovnova starih civilizacija. Klovnovi kakve ih danas poznajemo osmislio je Jozef Grimaldi, zabavljač iz Londona, oko 1800. godine. Njegova uloga bila je da glumi pajaca pantomimičara po imenu Džoji, zbog čega je “morao” da oboji lice.

U to vreme je u Francuskoj publiku zasmejavao Žan Gaspar Debro Pjero, čije je lice bilo belo, a obrve i usne obojene u crveno. Njegova krijera zabavljača završila se kada je ubio jednog dečaka koji mu se rugao, zbog čega je prozvan klovnom ubicom.

Klovnovi kao deo cirkusa

Kada je 1892. godine izvedena italijanska opera “Pajaci” doživela je veliki uspeh. Glavni lik u operi je klovn koji ubija svoju ženu jer mu je bila neverna. Nakon toga, klovnovi postaju sastavni deo svih tačaka u cirkusu. Uskoro oni počinju da predstavljaju simbol prkošenja smrti.

Do kraja 19. veka cirkus i klovnovi uživali su veliku popularnost u Americi,pogotovo klovnovi sa tužnim licem. Polovinom 20. veka klovnovi su počeli da predstavljuju blesave likove koji zabavljaju decu.

Nova uloga klovnova

Međutim, uskoro klovn počinje sve češće da dobija ulogu u horor filmovima, a tome je prethodio jedan događaj. Naime, Pogo klovn je optužen da je napao i ubio više od 35 mladih žena, zbog čega se gledanje na ove zabavljače potpuno promenilo. Ubrzo je nastala i knjiga “To” koju je napisao Stiven King, a koja opisuje klovna kao demona koji napada decu.

08/07/2017 14:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga