Na današnji dan rođen Rafaelo

06/04/2017 10:42

Na današnji dan rođen Rafaelo

Na današnji dan, 6. aprila 1483. godine, rođen je jedan od najznačajnijih italijanskih renesansnih slikara, Rafaelo Santi, poznatiji kao Rafaelo.

Rođen je u italijanskom gradu Urbino, u porodici dvorskog slikara. Ubrzo je i sam krenuo očevim stopama, a usput je stekao široko obrazovanje na polju umetnosti, književnosti i drutšvenih nauka.

Iako nije bio previše maštovit, za razliku od Mikelanđela ili Leonarda da Vinčija, sa kojima su ga poredili, njegovi radovi odisali su gracioznošću koja nije mogla da se vidi u Mikelanđelovim delima.

Već 1501. godine postao je uvaženi slikar, a dodeljena su mu i mnoga počasna priznanja. Kada je 1504. godine počeo da živi u Firenci, upoznao je Leonarda i Mikelanđela, sa kojima je imao dosta razmirica.

Papa Julije II ga je pozvao u Rim, gde je oslikavao nekoliko prostorija u Vatikanu. Svoje poslednje godine života proveo je u Rimu, gde je i naslikao svoja najznačajnija i najpoznatija dela, kao što su “Tri Gracije”, “Raspeće”, “Sveti Đorđe ubija aždaju” i “Madonna Connestabile”.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih umetnika u istoriji – Rafaela, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

06/04/2017 10:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga