Novo veliko otkriće u Egiptu!

28/10/2020 13:10

Novo veliko otkriće u Egiptu!

Pre mesec dana u blizini Sakre, pronađeno je 13 netaknutih, još zapečaćenih kovčega. Od tad do sad otkriveno ih je ukupno 59! Ovo je zaista veliko otkriće vredno pažnje kako je prava retkost naići na netaknute sarkofage koji nam mogu otkriti toliko mnogo o istoriji drevne civilizacije.

Kovčezi su veoma su očuvani, očuvana im je čak i boja, što je prosto neverovatno sa obzirom da im je starost procenjena i na preko 2500 godina, a u njima se nalaze mumije egipatskih sveštenika  i neobične statue bogova, od kojih je jedna prvi put viđena. 

Iz egipatskog Ministarstva za antikvitete navode da se potraga nastavlja i da kovčega verovatno ima još. Iskopavanja pustinjske nekropole Sakre urodila su otkrićem 13 zapečaćenih kovčega početkom septembra, od tada traju iskopavanja ovog lokaliteta, a do sad ih je ukupno otkriveno 59!

Tumačenje hijeroglifa na kovčezima, otkrila su da su u njima sahranjene mumije sveštenika, saopštilo je egipatsko Ministarstvo.

Pored kovčega nađeno je i 28 malih statua egipatskih bogova. Jedna od najintresantnijih je statua boga Nefertema, visoka 35 centimetara. Ovaj egipatski bog je prikazan sa kosom u obliku lotosovog cveta, kojiinače nije bio njegov zaštitni znak.

Nefretem je smatran sinom boga Ptaha, kreatora sveta i glavnog zemaljskog božanstva koji je na taj način slavljen u oblasti Memfisa , prvoj egipatskoj prestonici ,gde je bio veoma popularan. Smatra se da je upravo Sakara bila mesto za sahranjivanje koje je pripadalo Memfisu.

​Postoji teorija da se Ptah, obožavan kao stvoritelj sveta, vremenom izjednačen sa bogovima donjeg sveta – Ozirisom i Sokarom. U kasnijem dobu Egipta smatran je i bogom mrtvih ii gospodarom sudbine.

Druga zanimljiva statua je prikaz boga Ptah- Sokar, kombinacija dva boga- takva statua do sad nije viđena, rekao je bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas.

Sakara je inače dobila ime upravo po bogu Sokaru, koji je takođe smatran bogom zagrobnog sveta. Kombinacija ova dva boga bila je popularana upravo u vreme iz koga datiraju kovčezi. Radi se o periodu 26. egipatske dinastije, kada se Egipat oslobodio vazalstva prema Asiriskom carstvu.

28/10/2020 13:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga