Zanimljivosti o ljudskom telu

25/04/2020 16:18

Zanimljivosti o ljudskom telu

Većina ljudi smatra da u 21. veku znamo sve o ljudskom telu. Ipak, u poslednje tri godine, naučnici su došli do neverovatnih otkrića. Nađen je novi organ, mreža ćelija koja do sada nije bila poznata i promena unutrašnje temperature ljudskog tela.

79-i organ ljudskog tela se nalazi u abdomenu

Pre nekoliko godina je pronađen 79. ljudski organ. Postojanje ove membrane koja oblaže zidove trbušne šupljine je bilo poznato od petnaestog veka, ali se mislilo da je fragmentirana i isprekidana. Istraživači su otkrili da se radi o jednoj istoj strukturi, koja vezuje crevo za abdomen. Funkcija mu ipak ostaje misterija.

Temperatura tela je opala!

36,5 stepeni Celzijusa je nova normalna temperatura ljudskog tela u 21. veku, u poređenju sa 37 stepeni kako se govorilo do sada. Prema američkim istraživačima, koji su istraživali preko 600 hiljada merenja temperature kod stanovnika SAD-a, između 1862. i 2017. prosečna temperatura ljudskog tela je izgubila 0,03 stepena Celzijusa na svakih deset godina. Napredni motivi bi bili pad infekcija, zahvaljujući ekonomskoj razvijenosti, životnim standardima, većem stepenu higijene i korišćenju antibiotika.

Hiljade kapilara u centru kostiju

Kost je često predstavljena kao inertna struktura, koja je napravljena od kompaktnog i sunđerastog tkiva. Samo je spoljašnja strana vaskularizovana i vezana za opštu cirkulaciju. Ovako se smatralo do januara 2019. godine, kada su istraživači otkrili mrežu kapilara u unutrašnjosti kosti. Ova mreža formira prečicu za krvna zrnca koja se proizvode u koštanoj srži i koja se nalaze u centru kosti da mogu da uđu u cirkulaciju. Ovi kapilari su ipak mnogo finije od normalnih krvnih sudova, sa prečnikom između 40 i 100 mikrometara.

Postoji apsolutni limit ljudske izdržljivosti

Često se postavlja pitanje granica ljudskog tela. Postoji li limit za rekord na 100 metara sprintom ili za skok u vis? U junu 2019, godine, istraživači su utvrdili granicu izdržljivosti, odnosno maksimalan prag kalorija koje telo može sagoreti u određenom intervalu.

Prema njihovoj računici, ovaj prag je ekvivalentan za 2,5 puta većom baznom metaboličkom stopom, odnosno 4.000 kalorija na dan. Ovo ne znači da je nemoguće dostići, nego da od ovog momenta, telo počinje da troši rezerve, pošto je nesposobno da asimiluje veću količinu energije.

25/04/2020 16:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga