Na današnji dan rođen Rembrant

15/07/2017 11:47

Na današnji dan rođen Rembrant

Na današnji dan, 15. jula 1606. godine, rođen je holandski slikar Rembrant Harmens van Rajn.

rembrant-jevrejska-mlada

“Jevrejska mlada”

Rembrant je jedan od najznačajnijih slikara u istoriji umetnosti. Njegova dela pripadaju stilskoj epohi barok.

U to vreme je njegova domovina – Holandija doživljavala najbolje doba, poznato i kao Zlatno doba Holandije. Tada je država politički i ekonomski doživela procvat, a i umetnost je bila na visokom nivou.

Rembrant je naslikao mnogo dela, koja su još dok je on bio živ često kopirana i imitirana. Pristalice klasicizma, kojih je nakon Rembrantove smrti bilo sve više, nisu imali visoko mišljenje o umetnosti i delima koje je Rembrant za sobom ostavio.

I pored takvih kritika, Rembrantove slike su i dalje bile na ceni kod kolekcionara. U Nemačkoj i Engleskoj se tokom 18. veka pojavio veliki broj slikara koji su bili inspirisani Rembrantovim delima.

Sredinom 19. veka pojavili su se istraživači koji su bili zainteresovani za misteriju vezanu za život Rembranta, pa je tako počelo istraživanje kako njegovog života, tako i njegovih dela. Od 1970, godine “Istraživački projekat Rembrant” se bavi istraživanjem i atribucijom dela ovog velikog umetnika.

Istraživanjem se došlo do podatka da je Rembrant za života naslikao oko 350 dela.

Rembrantova dela su najviše inspirisana pejzažima, biblijskim i mitološkim temama, a bio je i veoma uspešan portretista.

Poznata dela Rembranta:

“Noćna straža”, “Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa”, “Jevrejska nevesta”, “Ana i Tobija”, “Žena uhvaćena u preljubi”, “Belsazarova gozba”, “Bludni sin u krčmi”, “Povratak bludnog sina”, “Zavera Klaudija Civilisa”, “Avram i Isak”, “Skidanje sa krsta”, “Artemizija”, “Danaja” i 36 autoportreta.

Više o životu Remranta pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

15/07/2017 11:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga