Na današnji dan rođen je Pablo Pikaso

25/10/2015 09:14

Na današnji dan rođen je Pablo Pikaso

Na današnji dan, 25. oktobra 1881. godine, u Malagi (Španija) rođen je začetnik kubizma i jedan od najuticajnijih umetnika 20. veka, Pablo Pikaso.

Od malih nogu je počeo da pokazuje svoj talenat za slikanje, a zahvaljujući ocu koji je bio slikar i učitelj slikanja, rano je počeo da uči tehnike slikarstva.

Već sa 13 godina bio je veštiji slikar od oca, a već sa 14 godina upisuje u Barseloni Akademiju lepe umetnosti. Nakon dve godine seli se u Madrid, gde je pohađao Kraljevsku akademiju San Fernando.

Pikaso je uvek odstupao od klasičnih tehnika koje je učio tokom školovanja i razvijao je sopstvenu tehniku kojom je slikao ono što primećuje oko sebe – cigane, prosjake, prostitutke…

Njegova najveća dela nastaju u Parizu, a njegovo stvaralaštvo se deli u više perioda:

Plavo razdoblje je trajalo od 1901. do 1904. godine kada je najčešće slikao siromahe, a slikama dominiraju nijanse plave boje i melanholičan osećaj.

Ružičasto razdoblje je usledilo kasnije i trajalo od 1905. do 1906. godine, kada je koristio svetlije boje i nešto veći lirski izraz. Glavna tema slika bili su prikazi cirkuskog života.

U periodu od 1900. do 1905. godine slikao je portrete koji su uglavnom pljosnati – odnosno dvodimenzijalni. Tek nakon uticaja Pola Sezana, krajem 1905. godine, počinje da se zanima za slikarslu zapreminu. Tada počinje da slika trodimenzionalne likove na svojim slikama.

Prva slika koja se smatra delom novog slikarskog pravca čiji je Pikaso začetnik je “Gospođice iz Avinjona”.

Pikaso je dao doprinos i simbolizmu i nadrealizmu, a sa Žoržom Brakom stvorio je tehniku koja je poznata kao kolaž. Upravo je ovom tehnikom od 1911. godne počeo da stvara svoje slike, “sklapajući” ih od komadića novina i časopisa.

Neko vreme je slikao i realistične i ozbiljne prikaze u klasičnom stilu, ali je od 1927. godine počeo da stvara u stilu nadrealizma, čiji je najbolji primer njegova najslavnija slika – “Gernika”.Pablo Pikaso "Gernika"

Više o životu ovog slavnog slikara, pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

25/10/2015 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga