I mravi imaju svoje toalete

23/02/2015 15:19

I mravi imaju svoje toalete

Naučnici na univerzitetu u Rezenzburgu otkrili su da mravi imaju vrlo izražen osećaj za higijenu, pa tako u mravinjacima imaju mesta koja koriste kao toalete.

Eksperimentom, u kojem su mravi bili smešteni u bele gipsane mravinjake, došlo se do zaključka da mravi imaju tačno određena mesta koja koriste kao toalete. Zoolozi su mravima davali u crveno i plavo obojenu zažešerenu vodu, pa su tako i mesta na kojima mravi obavljaju nuždu bili obeleženi tim bojama, što je pokazalo gde su tačno smešteni toaleti u mravinjaku.

“Za mrave koji, poput ljudi, žive u gusto naseljenim zajednicama, higijena predstavlja veliki problem, zbog čega čiste mravinjak, a smeće, uključujući i strvine, odmah izbacuju napolje”, rekao je vođa istraživanja Tomer Čačkeš.

Međutim, ne postoji objašnjenje zašto mravi ne obavljaju nuždu izvan mravinjaka.

“To je za nas zagonetka, posebno zbog činjenice da neke vrste mrava čak sterilišu svoja staništa kiselinom, kako bi ih održali savršeno čistima”, rekao je Čačkeš.

“Neke bube se služe fekalijama kao oružjem za odbranu, neke kao građevinskim materijalom, neke njima obeležavaju puteve ili se njima služe kao đubrivom … moguće je međutim da se mravima jednostavno ne izlazi izvan mravinjaka kako bi vršili nuždu”, rekao je Čačkeš.

Izvor: Beta

23/02/2015 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga