Kako golubovi izbegavaju “prepreke” dok lete?

23/03/2015 18:00

Kako golubovi izbegavaju “prepreke” dok lete?

Golubovi, pogotovo gradski, dok lete mogu naići na veliki broj prepreka. Iako lete brzo i veoma blizu prolaznika, zgrada, stubova… uspevaju da ih izbegnu, ponekad se čini – u zadnji čas.

Naučnici su se zainteresovali za njihov let i otkrili kako uspevaju da zaobiđu sve što im se nađe na putu.

Golubovi dok lete imaju mogućnost da biraju između dve vrste letenja – sugurno i efikasno. Kada lete između, na primer, dve bandere koji su blizu jedna drugoj, golubovi imaju dva načina da se provuku. Mogu podići krila i napraviti kraću pauzu između sledećeg zamaha i odložiti sledeći pokret dok ne prođu između prepreka.golubovi-lete

Druga opcija je da saviju krila prema telu i na taj način izbegnu sudar sa preprekom.

Prvi način je efikasniji i troši manje energije, a ne gubi se ni na visini. Drugim načinom golub gubi na visini, a potrebno mu je i mnogo više energije. Međutim, savijanje krila prema telu je sigurniji način za izbegavanje povreda koje bi se desile u slučaju da ipak ne uspe da izbegne prepreku.

Istraživači su dresirali četiri goluba čiji je “zadatak” bio da lete hodnikom koji je uzak i u koje se nalazi nekoliko prepreka. Cilj istraživanja je bio da se proveri kojom tehnikom se golubovi više služe i u kojim situacijama.

Došlo se do rezultata koji su pokazali da kada vide da postoji veća mogućnost da neće izbeći prepreku, golubovi se služe tehnikom savijanja krila prema telu. Sigurniju tehniku koriste uvek kada su uži prostori kroz koje mora da prođe u pitanju.

Čim je prostor nešto širi, golubovi nisu previše zabrinuti i onda se služe rizničnijom tehnikom – pravljenjem pauza između zamaha.

“Izbor između dva položaja tela zavisi od elemenata opreza i nesigurnosti – efikasniji način leta golubovi koriste kada su izgledi za sudaranje s nekim predmetom maleni”, zaključuje se u istraživanju.

Izvor: Nacionalna geografija

23/03/2015 18:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga