Najskuplje mačke na svetu

04/08/2021 14:59

Najskuplje mačke na svetu

Najbolji prijatelja čoveka su svakako pas i mačka. Oduvek žive u zajednici, a kako su ove dve životinje različite po karakteru i navikama, vlasniku zajedno, obezbeđuju svu radost i ljubav koja može da se oseti od krznenih ljubimaca. Prema pojedinim podacima, mačke se smatraju za najpopularnije ljubimce na svetu.

Mačke su pripitomljene životinje i potiču iz drevnog Egipta. Mačke mogu biti stidljive, ali i vrlo druželjubive, isto kao i sami ljudi. Te se introventnim osobama preporučuje Američka kovrdžava mačka, a onima, koji su društveniji, Manks ili Birmanska. Osobe koje vole “elegantnije” mace, savetuju se Sijamske, a za opuštenije osobe idealna je Maine Coon. Uz karakter mačke se rangiraju i prema poreklu, retkosti, pa samim tim i ceni. U nastavku vam predstavljamo najskuplje mačke na svetu.

pročitajte i: Mačke produžavaju život

1. Ašera – 125. 000 dolara

Ovo nije čistokrvna rasa, jer je rezultat hibridnih gena više različitih mačaka. naime, nastala je ukrštanjem domaće mačke, azijskog leoparda i afričkog servala. Kao rezultat dobila se domaća mačka koja izgleda kao leopard. “Lifestyle Pets” kompanija odgoji svega pet mačaka godišnje. Ašera mačke se prodaju po ceni od 125 000 dolara.

2. Bengalska mačka – 42 000 dolara

Bengalskih mačaka ima oko 60. 000 širom sveta. One su nastale ukrštanjem domaće mačke i azijskog leoparda. Njeno naučno ime je pa Prionailurus Bengalensis Bengalensis. Krzno joj je slično leopardovom, dok veličina i oblik ima na domaću mačku. Što se karaktera tiče, očekuje se da će postati sličan domaćoj mački tek za najmanje četiri generacije. Eksperati savetuju da se ove mačke za sada drže samo radi uzgajanja.

3. Savana – 22. 000 dolara

Savana je još jedna hibridna mačka nastala mešanjem domaće mačke i afričkog servala. Ova rasa nastala je 1986. godine, a pojedine države kao što je Australija, ne dozvoljavaju njihovo držanje kao kućne ljubimce. Ova mačka može da skoči do 8 metara iz mesta, a veličina i radoznalost joj pomažu da lako savlada otvaranje vrata. Eksperti tvrde da su jako društvene i verne svom vlasniku, ali nisu baš frendli nastrojene kada su nepoznati u pitanju.

saznajte i U kojem gradiću caruju mačke?

4. Sfinks – 3. 000 dolara

Sfinks je bezdlaka mačke koja se pojavila u Kanadi 1996. godine i poznata je i kao vanzemaljac mačka. Koža podseća na jelensku i prekrivena je velus dlakama. Ovo je izuzetno inteligentna rasa mačaka koja traži mnogo pažnje.

5. Peterbald – 3. 000 dolara

Slična predhodnoj vrsti, ali iz Rusije. Njena glavna odlika su plave oči, još su i jako verne, nežne i prate vlasnika gde god da krene.

 

04/08/2021 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga