Na današnji dan rođen čika Jova Zmaj!

24/11/2016 10:55

Na današnji dan rođen čika Jova Zmaj!

Na današnji dan, 24. novembra 1833. godne u Novom Sadu rođen je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika – Jovan Jovanović Zmaj.

Za poeziju je počeo da se interesuje još u ranom detinjstvu kada je slušao stare srpske narodne pesme, a povremeno čak i sam sastavio poneku.

Osnovnu školu je završio u Novom Sadu, a srednju u Bratislavi, da bi studije upisao u Budimpešti, a nastavio u Pragu i Beču. Prema želji oca studirao je pravo, iako je bio zainteresovan za medicinu i fiziku.

Posao u magistratu, gde je radio nakon studija, napustio je kako bi se posvetio svom književnom radu – kada je pokrenuo književni časopis “Javor” i satirični list “Komarac”.

U Budimpeštu se preselio 1838. godine, a 1864. godine je pokrenuo još jedan list – “Zmaj”, što je kasnije postalo sastavni deo i njegovog imena. Svoju želju da završi studije medicine ispunio je upravo u Budimpešti 1870. godine, nakon čega se vraća u Novi Sad kako bi radio kao lekar.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najpoznatijih i svakako najomiljenijih pesnika u srpskoj istoriji – Jovana Jovanovića Zmaja – pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

24/11/2016 10:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga