Čemu kornjačama služi oklop?

21/07/2016 16:09

Čemu kornjačama služi oklop?

Naučnici su se bavili pitanjem – čemu kornjačama služi oklop? Današnjim kornjačama sigurno služi za zaštitu, ali to nije tako bilo oduvek.

Zahvaljujući određenim istorijskim dokumentima i fosilima koji su pronađeni, među kojima je i jedan star 260 miliona godina, koji je pronašao jedan osmogodišnji dečak, postoje dokazi da su kornjače ranije imale oklop iz potpuno drugog razloga.

Istraživanjem ostataka 47 drevnih kornjača – reptila koji su imali delimične oklope, došlo se do zaključka da su njihovi “oklopi” zapravo bila proširena rebra koja su tek daljom evolucijom postala oklop. A ova preteča oklopa zapravo im je služila da lakše i bolje iskopaju rupe u zemlji, koje su im služile kao zaštita od grabljivica.

Fosil koji je pronašao osmogodišnji dečak iz Južnoafričke Republike, po imenu Kobus Sniman, odigrao je ključnu ulogu u otkrivanju procesa razvoja oklopa kod kornjača.

Upravo zahvaljujući tome što su uspešno kopale rupe u zemlji, preci današnjih kornjača uspele su da prežive veliko istrabljenje koje se dogodilo pre 252 miliona godina, a njihov oklop se u današnji oblik formirao tokom 50 miliona godina.

21/07/2016 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga