Na današnji dan preminuo Ivan Grozni

18/03/2017 11:40

Na današnji dan preminuo Ivan Grozni

Na današnji dan, 18. marta 1584. godine, preminuo je Ivan IV Vasiljevič, prvi ruski car, surovi tiranin, poznatiji kao Ivan Grozni.

Rođen je 25. avgusta 1530. godine u blizini Moskve, kao dugoočekivani sin Vasilija III, koji je preminuo kada je Ivan imao samo tri godine. Upravo tada je već postao veliki knez Moskve.

Ivanova majka, Jelena Glinska je trebala da upravlja državom dok on ne odstate, ali je i ona ubrzo preminula – samo pet godina nakon supruga. Tako je Ivan ostao sam, okružen plemićima koji se bore za njegovo mesto – vladara Rusije.

Veruje se da je njegovo tragično odrastanje, koje je bilo protkano različitim nasilnim situacijama, razlog za njegovo kasnije ponašanje.

Veoma rano je počeo da sanja o neograničenoj moći, a kada je 1547. godine krunisan u Uspenskoj katedrali moskovskog utvrđenja Kremlj, postao je prvi car Rusije.

Svoju vladavinu započeo je mnogim reformama, modernizacijom i cetralizacijom državnog uređenja, a promenio je i zakonik, oformio elitnu stajaću vojsku i uveo lokalne samourave u seoskim oblastima.

Više o životu i vladavini prvog cara Rusije, ozloglašenog Ivana Groznog pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

18/03/2017 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga