Na današnji dan rođen Čarls Dikens

07/02/2017 09:13

Na današnji dan rođen Čarls Dikens

Na današnji dan, 7. februara 1812. godine, rođen je rodonačelnik socijalnog romana, jedan od najuticajnijih engleskih i svetskih pisaca, Čarls Dikens.

Rođen je kao drugo od osmoro dece Džona i Elizabeze Dikens, koji su i pored svog truda bili siromašni. Često su se selili u potrazi za boljim poslom i boljim uslovima za život.

Kada su njegovog oca uhapsili zbog dugova, Čarls je morao da prekine školovanje i počne da radi u fabrici kako bi pomogao porodici. Srećom, čim su pustili njegovog oca iz zatvora Čarls je mogao da se vrati u školu.

Pročitajte najzanimljivije citate Čarlsa Dikensa!

Kako bi radio kao pomoćnih u advokatskoj kancelariji, na nagovor porodice, 1827. godine ponovo prekida školovanje, a godinu dana kasnije odlučuje da će se baviti novinarstvom.

Za najveće londonske novine pisao je samo nekoliko godina kasnije, a prvu knjigu – “Londonske skice”, koja je bila sastavljena od članaka koje je objavljivao u novinama izašla je 1836. godine. Iste godine objavio je i “Pikvikov klub” – knjigu koja mu je donela popularnost.

Više o životu autora romana “Dejvid Koperfild” – jednog od najznačanijih svetskih pisaca u istoriji – Čarlsa Dikensa pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

07/02/2017 09:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga