Zašto se kaže – lije krokodilske suze?

14/04/2015 14:44

Zašto se kaže – lije krokodilske suze?

Posebna “vrsta” suza su krokodilske suze. Najčešće ih lije neko ko uopšte nije tužan ili žalostan. Kakve su onda to – krokodilske suze?

Kada se za nekoga kaže da lije krokodilske suze to znači da on ne plače zato što je tužan ili ga nešto boli. On se zapravo samo pravi da plače sa ciljem da suzama postigne nešto što drugačije nije uspeo.

Ove lažne suze nazivaju se “krokodilskim” suzama iz jednog prostog razloga – krokodili nikada ne plaču.

Ponekad se desi da krokodilu suze oči, ali to nije jer on plače. Razlog za suzne oči krokodila je to što on drži poluotvorene oči stalno i one se konstantno vlaže, pa ponekad izgleda kao da krokodil plače.

Krokodil dok vrema plen stoji nepomično u vodi, a samo mu glava viri. Na taj način se on kamuflira i ne razliku je se mnogo od okoline u kojoj se nalazi u tom trenutku. Tako uspeva da iznenadi svoj plen koji mu se priližava i to je njegova strategija za lov. Dok tako leži u vodi, krokodil drži poluotvorene oči i tada izgleda kao da lije ogromne suze, jer su mu oči neprekidno vlažne.

Krokodil ne može da zaplače iz tuge ili žalost. Njegove suze nastaju zbog toga što su mu suzne i pljuvačne žlezde povezane, pa dok proždire svoj plen, refleksno lije krupne suze.

14/04/2015 14:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga