Superkompjuter u borbi protiv korona virusa!

19/04/2020 16:17

Superkompjuter u borbi protiv korona virusa!

Najsnažniji superkompjuter na svetu je bio kreiran od strane volontera, koji su obezbedili računarsku snagu kućnih kompjutera. Ovaj superkompjuter će se koristiti u borbi protiv korona virusa, piše Gardijan.

Prema organizaciji Folding@Home, koja koordiniše zajedničkim računarskim naporom, kombinovana snaga mreže volontera je prešla, 25 marta, 1.000.000.000.000.000.000 operacija po sekundi, što je jedan eksaflop.

Inače, konstruisan je superkompjuter koji je 6 puta brži od tradicionalnog superkompjutera IBM Samita, koji je bio najbrži na svetu. IBM Samit je korišćen za naučno istraživanje u američkom centru Oak Ridge National Laboratory. Dana 13. aprila, snaga novog superkompjutera je dostigla novi rekord, koji se duplirao za samo dve nedelje, na 2,4 eksaflopa, nakon što se još milion ljudi priključilo projektu.

Snaga superkompjutera kreiranog od strane mreže Folding@Home je nadmašila kombinovanu snagu prvih 500 tradicionalnih superkompjutera.

Da bi se priključio projektu Folding@Home, jedan volonter mora pokrenuti softverski program na ličnom kompjuteru, a ovaj potom skida i obavlja male zadatke, što doprinosi celokupnom projektu.

U martu je projekat Folding@Home najavio set radnji u vezi sa COVID-19. Volonteri mogu dodati snagu svojih kompjutera da bi podržali traženje načina lečenja ili druge načine za borbu sa ovom bolešću.

Interes za ovaj tip projekata se javlja i nestaje u zavisnosti od konteksta. Folding@Home, ali i drugi slični projekti su bili ugroženi pojavom kripto valuta, kao što je Bitcoin, koje takođe koriste dodatnu snagu nekog kompjutera, ali za manje altruistične svrhe.

19/04/2020 16:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga