Na današnji dan rođen je Vasko Popa

29/06/2017 12:23

Na današnji dan rođen je Vasko Popa

Na današnji dan, 29. juna 1922. godine, rođen je Vasko Popa, jedan od najpoznatijih srpskih pisaca.

Rođen je u Grebencu kod Bele Crkve, a osnovnu školu i gimnaziju je završio u Vršcu, nakon čega je školovanje nastavio na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a studirao je i u Bukureštu i Beču.

Tokom Drugog svetskog rata bio je zatvoren u nemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu.

Književne novine” i “Borba” su listovi u kojima je Popa objavio svoje prve pesme. Njegova zbirka pesama “Kora” koju je objavio 1953. godine se, pored “87 pesama” Miodraga Pavlovića, smatra početkom srpske posleratne moderne poezije.

Popa je kao urednik izdavačke kuće Nolit u Beogradu radio od 1954. godine do 1979. godine, kada je imao priliku da, slaganjem usmenog nasleđa, igara i zagonetki, stvori poeban pesnički jezik moderne srpske poezije.

Vasko Popa je jedan od najprevođenijih pesnika u Srbiji u to vreme. Član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1972. godine, a bio je i jedan od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti 1979. godine.

Najpoznatija dela: zbirke pesama “Kora“, “Nepočin-polje“, “Sporedno nebo“, “Uspravna zemlja“, “Vučja so“, “Živo meso“, “Kuća nasred druma“, “Rez“, antologija narodnih umotvorina “Od zlata jabuka“, antologija poetskog humora “Urnebesnik“.

Preminuo je u Beogradu, 5. januara 1991. godine.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

29/06/2017 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga