Znate li zašto suncokreti prate Sunce?

05/08/2022 14:55

Znate li zašto suncokreti prate Sunce?

Zašto se mladi cvetovi suncokreta okreću u pravcu Sunca? Ukoliko ste se nekad zapitali, napokon postoji i odgovor.

Naučnici su rešili misteriju.

Putem Sunca

Okretanje biljke prema Suncu, naziva se heliotropizam, koje se objašnjava kao cirkardijalni ritam ili promene u ponašanju koje su vezane za unutrašnji sat koji imaju ljudi i koji prate ciklus od 24 sata.

Suncokreti su predmet analiza od 1898. godine i od tada načnici pokušavaju da shvate zašto dan započinju okrenuti ka istoku, da bi se tokom dana okretali ka zapadu i tokom noći ponovo vratili na istočnu.

Tokom niza istraživanja i eksperimenata – privezivanjem suncokreta tako da ne mogu da se pomeraju – naučnici su pokušavali da ustnove da li je zaista u pitanju biološki sat ili se ove biljke kreću prema nekom predodređenom rasporedu.

Biljke su smeštene u laboratoriju s fiksiranim veštačkim svetlom, i ubrzo je ustanovljeno da se biljke pomeraju, napred – nazad. U okviru eksperimenta je napravljeno i veštačko svetlo koje se okreće od istoka ka zapadu. Naučnici su primetili da se suncokreti usklađuju s kretanjem svetla u okviru 24 sata, ali ne i 30.

Otkriveno je da tajna leži u ciklusu kretanja od 24 časa.

Uzrok kretanja suncokreta?

Jedna strana stabljike u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane, što uzrokuje da biljka njiše svojim cvetom. Ovakav način rasta, drugačiji je od redovnog rasta suncokreta i javlja se na dnevnoj bazi. Ciklus traje 24 časa.

Ovo je od velike važnosti za biljku. Naime, dok su tokom eksperimenta, suncokreti bili okrenuti od Sunca, imali su za 10 procenata manje listova od prosečnih. To znači da postoji velika evolutivna korist od toga što prate Sunce.

05/08/2022 14:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga