Legenda: Kletva koju je bacio Tutankamon

13/10/2015 09:46

Legenda: Kletva koju je bacio Tutankamon

Legenda kaže da je Tutankamon bacio kletvu koja će stići sve one koji remete njegov spokoj. Upravo ova kletva plaši mnoge već ceo vek. O čemu se tu zapravo radi?

Pre skoro tačno 100 godina, 1922. godine, otkrivena je Tutankamonova grobnica, a onaj koji je finansirao istraživanje – lord Karnarvon, ubrzo nakon otvaranja grobnice je umro. Da li je to slučajnost?

Naime, lorda Karnarvona je ujeo komarac, a on je to mesto posekao tokom brijanja. Nakon toga rana se inficirala, što je prouzrokovalo smrt. Međutim, ubrzo se proširila priča o Tutankamonovoj kletvi.

Ova priča se proširila nakon što je Džordž Džej Guld I, koji je posle posete grobnici ubrzo dobio groznicu i preminuo, pa nakon što je egipatski princ kojeg je posle posete grobnici upucala supruga, pa kada je brat lorda Karnarvona umro od sepse posle operacije…

Egiptolog Univerziteta u Filadelfiji, Dženifer Vagner, nakon istraživanja izložila je analizu sadržaja grobnice, prema kojoj se u grobnicama faraona nalaze insekti, buđ i bakterije koje u tu i po hiljadu godina.

Mumije koje se nalaze u grobnicama imaju buđ, a među njima se mogu naći i one koje su veoma opasne – Aspergillus niger i Aspergillus flavus. Upravo ovi toksini mogu biti smrtonosni za ljude slabijeg imuniteta. Oni mogu izazvati reakcije kao što su zgrušavanje krvi ili krvarenje u plućima.

Osim ovih toksina, u grobnicama se mogu naći i druge bakterije koje napadaju pluća – Psudomonas i Staphylococcus.

Kada su naučnici istraživali sadržaj grobnica, naišli su i na amonijak, formaldehid i vodonik-sulfid, a u velikim količinima ovi gasovi mogu da izazovu iritaciju očiju i nosa, kao i simptome upale pluća. U nekim ekstremnim slučajevima zabeleženo je i da su baš ove supstance izazvale smrt.

Kada su stručnjaci istraživali smrt lorda Karnarvona pronašli su toksine, ali nisu samo oni prouzrokovali smrt. Pre nego što je kročio u Tutankamonovu grobnicu, lord Karnarvon je bio hronično bolestan. Upravo je to bio problem, jer da ga je “ubio” sadržaj grobnice, odnosno Tutankamonova kletva, umro bi mnogo pre nego što jeste.

Profesor epidemologije sa Univerziteta na Havajima, De Volf Miler, rekao je da je lord Karnarvon verovatno bio bezbedniji u grobnici nego van nje. Mada sumnja u poreklo bakterija u grobnicama, profesor Miler smatra da je jedno sigurno, a to je da i danas, sa savremenom tehnologijom, otvaranje grobnica predstavlja rizik jer uvek postoji mogućnost da arheolog udahne neku bakteriju. Ali čak i tada je šansa da će umreti od toga – veoma mala.

13/10/2015 09:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga