Švedska omorika stara 8.000 godina

05/03/2015 17:45

Švedska omorika stara 8.000 godina

Verovatno najstarije drvo na svetu je Švedska omorika koja ima 8.000 godina. Ova biljka se nalazi u šumovitim planinama na zapadu Švedske.

Ove omorike bezbedne su od krčenja jer se nalaze na visokim padinama planina, gde mogu ostati vekovima, ali su zato izložene surovim vremeniskim uslovima, koji “krase” planinski venac koji razdvaja Norvešku i Švedsku.

U SAD je sprovedeno merenje prisustva ugljenika koje je u ovom drveću 14, a time je utvrđeno da je najstarije drvo u ovoj šumi pustilo koren pre 8.000 godina i zbog toga je najstarije poznato živo drvo na svetu.

Jedna vrsta bora, pod nazivom “Kalifornijski Maturalem” smatran je najstarijim drvetom, ali je on star “samo” između 4.500 i 5.000 godina.

Prema istraživanja stručnjaka, šume između Norveške i Švedske su najstarije šume, koje su nastale odmah nakon ledenog doba.

Izmereno je da jedno stablo u proseku može imati životni vek dug najviše 600 godina, ali ove omorike, zbog specifičnog okruženja i mesta na kojem rastu, uspela su da izdrže mnogo duže. Tajna njihovog opstanka je to što je novo stablo nicalo iz korena nakon odumiranja prethodnog. Povećanje prosečnih temeratura u ovom području dovelo je i do naglog rasta omorika, a zahvaljujući tome su i pronađene.

Omorike su dugo živele u formi žbunja sa visinom od oko pola metra, ali je zbog klime koja se menjala vremenom i postala znatno toplija, došlo do njihovog ubrzanog razvoja.

05/03/2015 17:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga