Iznenađujuće činjenice o Mikelanđelu Buonarotiju

18/02/2019 15:05

Iznenađujuće činjenice o Mikelanđelu Buonarotiju

Jedan od najvećih umetnika svih vremena, Mikelanđelo Buonaroti, preminuo je na današnji dan 1564. godine. Evo šta sve niste znali o njemu.

Mikelanđelo Buonaroti je jedan od najvećih umetnika svih vremena. Tokom karijere oslikao je Siktinsku kapelu, uradio je brojne skulpture, od kojih su najpoznatije David i Statua Pobede. Međutim, iza ove veličanstvene zaostavštine, Mikelanđelo je bio i mnogo više od toga.

Zanimljivosti o Mikelanđelu

  1. Bavio se i poezijom. Pored toga što je slikao i vajao, Mikelanđelo je napisao na hiljade ljubavnih pesama, a 300 je sačuvano do dana današnjeg. Pisao je o požudi, ljubavi, kao i lojalnosti i ljudskoj duši.
  2. Karijeru je započeo falsifikovanjem drevne rimske skulpture “Kupidona” 1496. Pravu je zakopao, a svoju reprodukciju je prodao kao original.
  3. Isprva, Mikelanđelo nije bio prvi izbor za oslikavanje Sikstinske kapele. Naime, papa Julije II je prvo želeo Rafaela, koji je tada bio popularan. Ali, sam Rafaelo nagovorio je papu da to ipak učini Mikelanđelo, smatrajući da mladi umetnik to neće uspeti. I kako je samo pogrešio!
  4. Mikelanđelo je oslikao svoj portret u Siktinskoj kapeli. Sveti Vartolomej drži masku s licem koje neodoljivo podseća na umetnika.
  5. Postoji mnogo replika njegovog Davida, a samo četiri nezavršene je uradio on sam.
  6. Mnogi su mislili da je poduhvat vajanja toliko velikog Davida nemoguć, a danas, ova 5,17 metara velika statua predstavlja jedno od najvećih remek-dela svih vremena.
  7. Kako piše u istorijskim spisima, Mikelanđelo je retko kada menjao odeću i retko se kupao, iako se obogatio. Izbegavao je ljude pod stare dane i komunicirao je s njima samo kada je morao da radi.
  8. Takođe, Mikelanđelo je bio preke naravi, a jednom je udario učenika Pietra Torigiana i slomio mu je nos.
  9. On je bio prva osoba čija je autobiografija objavljena za života.
18/02/2019 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga