Na današnji dan preminuo Fridrih Engels

05/08/2015 15:37

Na današnji dan preminuo Fridrih Engels

Na današnji dan, 5. avgusta 1895. godine, u Londonu je preminuo sociolog, filozof i najbliži saradnik Karla Marksa.

Odrastao je u Barmenu u bogatoj trgovačkoj religioznoj porodici. Nakon gimnazije – 1838. godine počinje da se bavi trgovinom, ali humanističke ideje u Nemačkoj počinju da utiču i na njega. To je bio razlog zbog kog je počeo da piše pesme, feljtone i kritike različitih nemačkih pisaca.

Nakon što je odslužio vojni rok u Berlinu, priključio se mladohegelijancima. Godinu dana kasnije, 1842. godine upoznao se sa komunizmom, koji mu je, po odlasku u Mančester, gde se i zaposlio, postalo glavno usmerenje.

Upravo je u Mančesteru prvi put sreo Karla Marksa, sa kojim je značajnije produbio prijateljstvo nakon odlaska u Pariz 1844. godine.

Svoja zapažanja o statusu britanskih radnika, koja je stekao radeći u očevoj firmi, zapisao je u svojoj prvoj knjizi koja nosi naziv “Položaj radničke klase u Engleskoj” koju je napisao 1844. godine. U to vreme nastavio je da se angažije u novinarstvu i politici.

Želeo je da se vrati u Nemačku, ali je na putu do tamo svratio u Pariz, gde je i ostao da bi pomogao svom prijatelju Marks da napiše knjigu “Svetu porodicu”, koja je predstavljala napad na Mlade Hegelovce i braću Bauer.

U Nemačkoj je 1848. godine izbila revolucija, zbog čega je Engels odlučio da se vrati u domovinu. Sa njim je u Nemačku došao i Marks. Njih dvojica su zajedno stali na levo krilo revolucionarnih snaga, a učestvovali su i u stvaranju lista “Nove rajnske novine“, gde su se iznosile opaske na račun raznih slovenskih naroda. U tekstovima koje su objavljivali predviđali su nestanak ovih naroda, što bi prema njihovom mišljenju bio “korak napred”.

Nakon što je revolucija u Nemačkoj ugušena, kao i “Nove rajnske novine” 19. maja 1849. godine, Engels se pridružio ustanku u Falačkoj, a posle sloma ustanka morao je da se preseli u Švajcarsku, a posle toga u London. Za nemački komunistički pokret ovaj period je predstavljao period sukoba u kom su Engels i Marks najgore prošli.

Marks je odlučio da nastavi svoje školovanje i da završi ekonomiju, dok je Engels nastavio da radi u očevom preduzeću u Mančesteru, a svojom zaradom je finansijski pomagao Marksa, kako bi on bio u mogućnosti da završi delo koje je započeo – “Kapital“.

U saradnji s Marksom napisao je “Nemačku ideologiju” i “Manifest komunističke partije” i organizovao Prvu internacionalu – međunarodno udruženje radnika osnovano 1864. godine. Posle Marksove smrti 1883. godine, nastavio je rad u Drugoj internacionali osnovanoj 1889. godine. Tada je napisao “Poreklo porodice, privatne svojine i države” i “Ludvig Fojerbah i kraj nemačke klasične filozofije“.

Engels je bio zadužen za izdavanje druge i treće knjige “Kapitala” nakon što je Marks 1883. godine preminuo. U naredne dve godine Engels je završio i drugu i treću knjigu “Kapitala”, a preminuo je uskoro – 1895. godine u Londonu.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

05/08/2015 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga