Zašto se negde vozi desnom, a negde levom stranom puta?

27/12/2016 15:22

Zašto se negde vozi desnom, a negde levom stranom puta?

Poznato je da u većini država važi saobraćajno pravilo – da se vozi desnom stranom kolovoza, ali postoje i zemlje gde se vozi levom stranom ulice. Da li znate zbog čega?

Kroz istoriju menjalo se i poimanje “pravila leve”, odnosno “desne strane”, pa su i države menjale ovo saobraćajno pravilo.

Najstariji dokazi o pravilu leve ili desne strane za puteve potiče iz perioda Rimskog carstva. Rimljani su gradili mnoge puteve širom Evrope, pa nije slučajno što su oni uspostavili neka saobraćajna pravila. Ali koju stranu puta su oni koristili?

Rimljani postavljali pravila

Istorijski dokumenti pokazuju da su Rimljani koristili levu stranu puta. Ovo je otkriveno tek 1998. godine, kada je u rimskom kamenolomu u Svidonu u Engleskoj pronađen deo puta na kojem se sa leve strane nalaze mnogo veća udubljenja nego sa desne strane. Ovo je pokazalo da su Rimljani vozili levom stranom puta, jer su kola bila pod teretom kada su izlazila iz kamenoloma, što je i uzrok većem udubljenju sa leve strane. Dokazi su jasni.

Međutim, nije poznato zbog čega su oni odabrali ovu stranu puta, ali ova praksa je nastavljena i u Srednjem veku.

Saobraćajna pravila Srednjeg veka

Istoričari su pokušali da daju odgovor na pitanje zbog čega se i u Srednjem veku “vozilo” levom stranom puta. Putevi u Srednjem veku nisu bili bezbedni i uvek ste mogli očekivati da naiđete na “neprijateljski nastrojenu družinu” i u tom momentu morate se nekako odbraniti. Konjanicima je oružje najčešće stajalo sa leve strane kako bi jednim potezom desne ruke mogli da ga potegnu na neprijatelja i odbrane se. Zbog toga je leva strana puta bila pogodnija, jer je u tom slučaju neprijatelj sa desne strane i ne morate oružje da prebacujete sa jedne na drugu stranu, nego ste u poziciji odmah da napadnete, odnosno da se odbranite.

S obzirom na to da su ljudi na konjima vladali putevima u Srednjem veku, svi ostali su mogli samo da poštuju ono što oni postave kao pravila.

“Saobraćajno” pravilo leve strane je bilo prihvaćeno do te mere da je 1300. godine papa Bonifacije VIII izdao dekret po kojem su svi hodočasnici koji dolaze u Rim, nebitno odakle, morali da se drže ovog pravila i putuju levom stranom puta. Ovo pravilo bilo je uobičajno širom tadašnjeg sveta sve do kasnih 1700-tih godina.

Pravilo desne strane ustanovljeno je u većem delu sveta tek relativno skoro.

Izvor: Nacionalna geografija

27/12/2016 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga