Dubai: zlato, glamur i prestiž

12/07/2021 15:02

Dubai: zlato, glamur i prestiž

Dubai koji je dom najvišeg nebodera na svetu, od skoro je domaćin i najdubljeg bazena na svetu. Bazen – Deep Dive Dubai, dubok je 60 metara i napunjen je sa 14 miliona litara slatke vode, što je oko šest olimpijskih bazena.

Ono što ovaj bazen čini jedinstvenim i što ga je uvrstilo u Ginisovu knjigu rekorda jeste i sadržaj koji ima. Ispod njegove površine leži čitav podvodni svet: potopljeni grad, teren za mali fudbal, table za šah, ali se mogu samo istražiti dubine prostranog, više tematskog objekta.

Bazen još sadrži napušteni grad, stan i arkadu, koje oni koji ne rone mogu posmatrati iz ugrađenog restorana u objektu. Bazen je trenutno dostupan samo na poziv, a prvi ga je posetio prestolonaslednik Dubaija, šeik Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a poznate ličnosti, uključujući Vill Smith, zabeležile su svoje ronjenje na društvenim mrežama.

saznajte i još par informacija o Berlinu

Bazen je u obliku ostrige i od betona je, obezbeđen sa 56 kamere,  a ako se hitni slučaj ipak dogodi, postoji hiperbarična komora u koju može da stane 12 ljudi. I, možda najbolji deo od svega je to što nema ajkula.

Zanimljivosti o Dubai-u

Dubai je najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata i broji 300 sunčanih dana godišnje. Pre iskopavanja i pronalaska nafte u ovom, do tada običnom gradu, ljudi su živeli od ribolova i lova na školjke. Međutim, polako je ovaj grad prerastao u metropolu kakvu svet nije pamtio.

Bankomat/”Zlatomat” – pored standardnih bankomata, ovde postoje i oni sa kojih možete preuzeti i zlatne poluge.

“Burdž Kalifa”– je najviša samostojeća zgrada na svetu. Visoka je 830 metara i na kroju je 15 stepeni više nego u podnožju.

Svet u jednom gradu – podaci kažu da 80 odsto stanovništva grada čine stranci, a gotovo svakih mesec dana grad nastanjuje novih 1.000 stanovnika.

Gradilište – davne 1991. godine u gradu je postojala jedna visoka zgrada, a danas postoji preko 400 oblakodera i ne prestaje se sa zidanjem.

“Stella Aureum” – Atrijum je visok toliko da u njega može stati američki Kip slobode, a enterijer je pokriven sa više od 1.500 metara kvadratnih 24. karatnih zlatnih listića.

Glamurozna bezbednost – policija grada poseduje najskuplji vozni park na svetu. Policajci voze modele Ferarija, Lamborginija i Aston Martina, a koji, jedan model, košta skoro 2.000.000 dolara.

Kralj lav – običan svet za kućne ljubimce ima pse, mačke, papagaje… a stanovnici Dubaija neretko imaju bele lavove, bengalske tigrove, ali i neke od ugroženih vrsta geparda, orlove i sokolove.

12/07/2021 15:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga