Kejptaun bi mogao da ostane bez vode za manje od 100 dana?

23/01/2018 14:16

Kejptaun bi mogao da ostane bez vode za manje od 100 dana?

Treći grad po veličini u Južnoafričkoj repubilici bi za 95 dana mogao da ostane potpuno bez vode, čime bi počela da se obistinjuje i teorija da će voda u budućnosti biti skuplja od zlata.

Ovaj Južnoafrilki grad bori se sa sušama već tri godine, a iz dana u dan, situacija je sve gora. Sa veoma malo padavina, grad od 3,7 miliona ljudi, mora da štedi na vodi, kako bez iste ne bi ostali. Tako je savet da se kraće tuširaju, ne peru kola i sl.

Uprkos pokušajima, vlasti nisu uspele da reše ovaj problem i da osmisle alternativne izvore vode, pa tako ljudi u ovom gradu ne smeju da troše više od 25 litara vode dnevno.

Mediji prenose da je do potpunog nestanka vode ostalo oko 95 dana, odnosno, Kejptaun bi mogao 21. aprila postati prvi grad na svetu koji nema vodu.

Pored suša, nestašici vode dorpineo je rast urabnih delova, ali, naravno i globalno zagrevanje. Naučnici predviđaju da će do kraja 21. veka, 3/4 stanovništva doživeti sličnu sudbinu kao Kejptaun, te da će voda biti traženija i skuplja od zlata i dijamanata.

23/01/2018 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga