Kako je nastao izraz “medveđa usluga”?

06/11/2017 16:46

Kako je nastao izraz “medveđa usluga”?

Kada neko, uslugom nanese više štete nego koristi, uglavnom se kaže da je učinio medveđu uslugu. A kako je taj izraz nastao i da li usistinu ima veze sa medvedima?

Medveđa usluga je nesretna, trapava i nevešta usluga, koja se, uprkos dobrim namerama, izjalovila. Literatura kaže da je odluka da se ovakva zasluga pripiše medvedu je veoma logična.

Medved i njegova usluga

Medved je krupna, nezgrapna i trapava životinja. Iz toga proizilazi i mišljenje da je fraza nastala iz narodnih basni, gde je medved uvek predstavljen kao glupkasta naivčina, koja je u isto vreme i veoma nespretna.

Priče o medveđoj usluzi postoje od davnina, a prvu je zabeležio Ivan Andrejevič Krilov u svojim pesmama (1768-1844). Među njegovim delima našla se i basna o Pustinjaku i medvedu, napisana 1808. godine, a kasnije prevedena je i na sprpski jezik. U njoj, živeo je jedan usamljeni čovek, a jednog dana sreo je medveda sa kojim se sprijateljio. Družili su se i postali su nerazdvojni, sve dok jednog dana, po velikoj vrućini čovek ne odluči da legne da odmori u šumi. Medved je obećao da će ga čuvati.

Međutim, jedna dosadna muva počne da obleće oko medine glave i nikako nije mogao da je otera, pa ni štapom. Zatim uze veliki kamen i pogodi muvu koja je sletela na čovekovo čelo. U želji da ubije muvu, medved je ubio i svog prijatelja.

Izvor: opsteobrazovanje.in.rs

06/11/2017 16:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga