Na današnji dan rođen Bendžamin Frenklin

17/01/2017 09:18

Na današnji dan rođen Bendžamin Frenklin

Na današnji dan, 17. januara 1706. godine, rođen je američki naučnik, filozof, ekonomista, političar i borac za ljudska prava, Bendžamin Frenklin.

Rođen je u Bostonu kao deseti sin svećara i proizvođača sapuna. S obzirom na način života nije imao priliku da se formalno obrazuje, pa je pretežno samouk. Sa 11 godina je počeo da radi u štampariji svog polubrata, a sa 15 godina je osnvovao novine u kojima je objavio svoje eseje.

Nakon svađe sa svojim polubratom iz Bostona se preselio u Filadelfiju, ali je dve godine proveo u Londonu. Kada se vratio u Filadelfiju nastavio je sa objavljivanjem svojih eseja u kojima se bavio zagovaranjem ukidanja ropstva.

Napornim radom se obogatio, pa je od 1748. godine mogao da donira nešto svog novca bibliotekama, školama i bolnicama.

Bendžamin Frenklin je prvi čovek koji je utvrdio da je munja povezana sa elektricitetom i otkio je njene karakteristike, kao i karakteristike toka Golfske struije – što je otkrio puštanjem zmaja.

Neki od njegovih izuma su: gromobran, Frenklinove peći, električne baterije, mašine za umnožavanje, a osmislio je i organizaciju američkog poštanskog sistema i omogućio otvaranje prve javne biblioteke u Americi.

Više o životu i radu Bendžamina Frenklina pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

17/01/2017 09:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga