Pre 360 godina rođen pronalazač klavira

04/05/2015 17:10

Pre 360 godina rođen pronalazač klavira

Na današnji dan, pre 360 godina, rođen je pronalazač klavira Bartolomeo Kristofori.

Italijanski graditelj instrumenata, za kog se smatra da je izumeo klavir, rođen je 4. maja 1655. godine u Padovi.

Sa 33 godine stupio je u službu princa Ferdinanda od Medičija jer je princu bio potreban neko ko će održavati njegove instrumente, ali pored toga i da neko pravi nove instrumente u koje je on želeo da ulaže novac.

Tada je Kristofori napravio svoje dva instrumenta sa dirkama . spinet i ovalni spinet. Tek nakon toga napravio je i svoj prvi klavir.

Tadašnji instrumenti sa dirkama ton su dobijali tako što je koriščen mehanizam gavranovih pera koja su okudala žice. Klavir je ton proizvodio na drugačiji način – uz pomoć mehanizma čekića koji udaraju u žice.

Ovaj mehanizam koji je koristio klavir da bi stvorio ton bio je u prednosti u odnosu na mehanizam gavranovih pera jer je jačina zvuka mogla da se kontroliše. Zbog toga su se prvi klaviri nazivali “piano e forte”, odnosno “tiho i glasno”.

Klavir kao novi instrument postao je poznat tek 1711. godine, kada je o Kristoforiju napisao članak tada veoma uticajni pisac Mafei.

Nakon godina i godina pravljenja klavira i usavršavanja, u kasnijim godinama Kristoforiju je asistirao Đovani Ferini, koji je nakon Kristoforijeve smrti 27. januara 1731. godine nastavio da gradi klavire.

 

04/05/2015 17:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga