Koji su najveći akvarijumi na svetu?

05/08/2021 18:48

Koji su najveći akvarijumi na svetu?

Akvarijumi su čitaj jedan univerzum u malom. Uz ribice, opremu i zelenilo odmaraju oči i umiruju psihu. U mnogim ordinacijama se nalaze baš oni i predstavljaju terapeutsko sredstvo. Međutim, za razliku od ovih “kućnih” postoje i oni u koje možete da uđete i uživate u neverovatnim prizorima.

Lista akvarijuma

Monterey Bay Aquarium je izgrađen na mestu nekadašnje fabrike sardina i to 1984. godine u američkoj državi Kalifornija. On se nalazi na obali Tihog okeana u  gradu Monterej. U centru su dva velika akvarijumska rezervoara od kojih je jedan visok 10 metara i napunjen je sa  1,3 miliona litara okeanske vode. Drugi akvarijum je zapremine 4,5 miliona litara vode, a ono što ga izdvaja jeste to da je akvarijum sa jednostrukim staklom.

TurkuaZoo –  otvoren je 2009. godine u Instambulu i u to doba bio je najveći akvarijum u Evropi. On se nalazi u sklopu tržnog centra “Forum Istanbul”. Zapremine je 4,5 miliona litara vode u kojoj živi 10.000 životinja. Izdvajaju se tigar-ajkule, gigantske žutulje i pirane.

Shark Reef Aquarium – akvarijum se nalazi u “Mandalay Bay” hotelu u Las Vegasu. Ono što ga izdvaja od drugih je, da se ovaj akvarijum ne nalazi blizu prirodnog izvora vode. On je smešten u pustinji Mohava, a u njega staje 4,9 miliona litara vode.

Oceanário de Lisboa –  je otvoren 1998. godine u Lisabonu i sadrži pet miliona litara vode. Dom je za oko 450 različitih vrsta iz svih delova sveta.

Osaka Aquarium Kaiyukan – japanski akvarijum u koji stane 5,4 miliona litara vode i čuva oko 29.000 životinja iz Tihog okeana.

L’Oceanogràfic – se nalazi u Valensiji, a u okviru Grada umetnosti i nauke. Broji oko 45.000 životinja iz različitih ekosistema, koji žive u  sedam miliona litara vode. Ovo je najveći akvarijum u Evropi.

možda vas zanima i: Tara: lepotica zapadne Srbije

Shedd Aquarium – ovo je jedan od najstarijih akvarijuma, a otvoren je 1930. godine u Čikagu. Do 2005. godine bio je najveći na svetu sa 11 miliona litara vode.

Georgia Aquarium –  je najveći akvarijum na svetu i nalazi se u Atlanti. Otvoren je 2005. godine i u njemu živi preko 120.000 životinja.

Restoran u akvarijumu

Najsavršeniji restoran na svetu je Restoran Koral, koji se nalazi u okviru luksuznog hotela Apurva Kempinski u Nusa Dui. Prema oceni stručne javnosti titulu je osvojio zahvaljujući jedinstvenom enterijeru – nalazi se u akvarijumskom prostoru. Akvarijum se nalazi na Baliju i pruža nesvakidašnji doživljaj: večera pod vodom, a niste u opasnosti od životinja, a ni u kupaćem kostimu.

05/08/2021 18:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga