Otkriveno najstarije drvo u Evropi

04/06/2018 14:10

Otkriveno najstarije drvo u Evropi

Stručnjaci otkrili drvo staro 1.230 godina, na jugu Italije.

Drvo je proglašeno najstarijim na Starom kontinentu.

Koja vrsta je u pitanju?

Naučnici na jugu Italije otkrili najstarije drvo u Evropi. Otkriće pokazuje da određena stabla mogu poživetii vekovima, pa i u ekstremnim uslovima, odnosno velikim promenama klime.

U pitanju je stablo bor Italus.

Ovaj stari bor živi i dalje, a sprovedena istraživanja pokazuju da je rastao i u proteklim decenijama. Što znači da je rastao u različitim klimatskim uslovima, kao što su hladni srednji vek, sušni i topli periodi.

Sa švajcarskog Instituta za istraživanje šuma navode da će istraživanje rasta drveća kroz promene klimatskih uslova u velikoj meri pomoći naučnicima da razumeju kako je to uopšte moguće, kao i da se predvidi uticaj klimatskih promena na ekosistem šuma.

Naučnici nisu mogli da se oslone na brojanje godova, jer je nedostajao središnji deo stabla, pa je tako određivanje starosti drveta predstavljalo pravi izazov za stručnjake.

U središnjem delu drveta nedostajalo je oko 20 centimetara drveta, a kako naučnici navode, to je puno godina.

Kako je kora drveta bila u boljoj formi, naučnici su sproveli nekoliko postojećih tehnika, kako bi ustanovili starost stabla.

Pre ovog otkrića, pronađeno je stablo na severu Grčke, koje je staro 1.075. godina i koje je, do sada, nosilo titulu najstarijeg u Evropi.

04/06/2018 14:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga