Kada su počele da se nose cipele na štiklu?

27/06/2023 16:05

Kada su počele da se nose cipele na štiklu?

Mišljenje da su cipele na štiklu nastale samo zarad estetike, nije tačno. Naime, štikle su osmišljene iz vrlo praktičnih razloga.

Nisu osmišljene zbog gracioznosti, već zbog podnošljivijeg jahanja.

Evolucija cipele na štiklu

Istoričari navode da su cipele na štiklu osmišljene u 15. veku iz potpuno praktičnih razloga.

Jahači koji su svakog dana prelazili velike razdaljine imali su poteškoća pri jahanju. Noga im je klizila sa kaiša koji je zakačen za sedlo. Kako bi učvrstili i osigurali položaj tokom putovanja, počeli su da nose cipele sa potpeticom od 3 centimetra.

Visoka potpetica u tom periodu nosila je naziv “jahačeva peta” i bila je slična poznatoj nam kaubojskoj čizmi.

Kako je vreme odmicalo, cipela na štiklu je pronašla svoj put ka dvoru. Ubrzo je postala svakodnevna obuća na istom. Krajem 16. veka, obuća koju su nosili muškarci imala je potpeticu čak 9 centimetara.

Štikla na francuskom dvoru

Kako je bila niska rastom, supruga grofa Orleana, Katarina, zatražila je od svog supruga, 1533. godine, da potraži obućara koji će joj napraviti lepe cipele sa potpeticom.

Nakon što ih je grofica ponela, štikle su ubrzo postale važan deo stajlinga francuske aristokratije. Nije trebalo mnogo da se ovaj trend proširi i van granica Francuske. Štikle su postale sve traženije, pa su tako predstavljale i simbol prestiža u 17. i 18. veku.

Francuska revolucija dovela je štikle do pada u zaborav. Naime, u modu je ponovo ušla ravna obuća, zbog protesta oko klasnih razlika.

Sredinom 19. veka cipele na štiklu ponovo postaju aktuelne ali uglavnom kod žena.

Nakon burnih perioda, tokom 60-ih i 70-ih, kada je u modi bila ravna obuća, štikle tokom 80-ih i 90-ih ponovo zauzimaju modnu scenu.

Štikle su i danas omiljena obuća žena.

27/06/2023 16:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga