Šargarepa za jačanje imuniteta

11/03/2020 12:21

Šargarepa za jačanje imuniteta

Šargarepa je veoma bogata vitaminima i mineralima koji su neophodni za naše zdravlje, kao što su A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor. U sebi sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje narandžastu boju.

Konzumacijom šargarepe doprinosimo zdravlju organizma. Naime, šargarepa je puna vitamina, minerala i ostalih sastojaka korisnih po zdravlje. Sadrži vitamin D, E, B, kalijum, cink, kobalt, jod, pektin i eterična ulja.

Zahvaljujući takvom sastavu, odlična je u borbi protiv raznih bolesti, ali i kao prevencija. Šargarepa čuva i jača imunitet kao i vid, te je lekari redovno preporučuju u ishrani. Ukoliko redovno konzumirate šargarepu, kosa je sjajnija i lepša, nokti zdraviji, manje se lome i nisu krti, a koža je elastičnija.

Prema rezultatima istraživanja, šargarepa blagotvorno deluje na ljudsko srce i doprinosi boljem radu jetre. Podstiče fizički razvoj i povećava otpornost organizma na infekcije.

Najviše se preporučuje deci, trudnicama i starijim ljudima. Najbolje je konzumirati je nakon kuvanja.

Ukoliko gulite šargarepu, ona tada gubi vitamine. Samo je dobro operite pod mlazom hladne vode pre upotrebe.

Zrele šargarepe su korisnije od onih sasvim mladih, tako da upotreba šargarepe nije vezana samo za proleće kada je koren mlad, one mogu da se jedu tokom cele godine.

11/03/2020 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga