Mesto gde je Josif Pančić pronašao omoriku

19/06/2022 14:34

Mesto gde je Josif Pančić pronašao omoriku

Planinsko selo Zaovine, tamo gde bajka počinje – svet bajki, magija i prirodnih lepota.

Turistička atrakcija netaknute prirode.  Sem što je netaknuta a pitoma priroda i izvorna seoska atmosfera, čini Zaovine tako posebnim kao i Taru na kojoj se nalaze, ovde se desilo još par čudesa koje treba spomenuti, imati na umu i obići.

Ovde je Pančić prvi put ugledao omoriku!

Čuveni botaničar Josif Pančić je u zaseoku Đurići 1875. godine otkrio ovaj živi fosil, endemoreliktnu felu četinara koji naziva Pančićeva omorika (Picea omorika). Ova endemska vrsta raste na veoma malom području, a Zaovine su jedino stanište Pančićeve omorike na metamorfnim stenama. Mesto je obeleženo i pruža prelep pogled na jezero.

Tamo gde je nastalo magično jezero.

Tamo se obistinilo bizarno proročanstvo proroka porodice Tarabić – da će Drina jednog dana teći uzbrdo – naime kada je visok vodostaj iz Drine se na Taru pumpa voda, a kad je nizak vodostaj onda se spušta iz Zaovinskog jezera. Time je proročanstvo obistinjeno nekim čudom koliko je pre delovalo blesavo.

Kod Zaovina je 1980. godine izgradnjom brane stvoren jedan od simbola reke Tare a i sela- Zaovinsko jezero, izgrađeno za potrebe hidroelektrane Bajna Bašta.

Ovde se gnezdi i sivi soko– prirodna retkost Balkana i raste retka vrsta žute perunike. Utvrđeno je oko 600 biljnih vrsta i 14 ribljih.

19/06/2022 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga