Istorija Lego kockica

25/03/2015 15:15

Istorija Lego kockica

Lego priča počinje 1932. godine. Tada je stolar Ole Kirk Kristijansen u svojoj maloj radionici počeo da izrađuje različite drvene igračke. Nakon dve godine uspešnog rada, Kristijansen je svojoj radionici dao ime Lego.

lego-kuca

Prve Lego kocke nastale su 1949. godine

Naziv – Lego nastao je spajanjem (i skraćivanjem) dve reči na danskom “leg godt” što u prevodu znači “dobra igra”.

Nakon velikog uspeha sa drvenim igračkama, Lego je uskoro počeo da pravi i plastične igračke, a prve Lego kocke nastale su 1949. godine. Njihov prvi naziv bio je “automatske spajajuće kocke”.

Kocke koje su izašle iz Lego radionice po dizjanu su ličile dosta na kocke koje su dve godine pre toga počele da se prodaju u Velikoj Britaniji, ali je ipak način na koji su se kocke spajale i razdvajale drugačiji.

Oleov sin, Godtfred Kristijansen, počeo je da radi u očevoj radionici i shvatio da Lego kocke imaju veliki potencijal kao sistem kreativne igre, ali bilo je potrebno da se unesu određene izmene. Najbitnije je bilo da se dizajn kocki promeni tako da spajanje i povezivanje ne bude ograničeno, čime će se povećati broj mogućih kombinacija, kao i raznovrsnost oblika koji se mogu dobiti spajanjem ovih kockica.

Cilj Godtfreda Kristijansena je bio da prevaziđe ovu prepreku, pa je rezultat njegovog truda bilo stvaranje modernog izgleda kocki kakve ih danas poznajemo. Godtfred je uspeo da 28. januara 1958. godine stvori kocke koje su kompatibilne sa današnjim Lego kockicama. Kada je osmislio dizajn, Godtfredu je bilo potrebno pet godina da pronađe materijal koji će najviše odgovarati. lego-gradPopularnost Lego kockica ne opada, a njima se već generacije igraju.

U odmaralištu Legolend Florida u Grand Hajat hotelu u Njujorku, mališani imaju priliku da istražuju novootvorenu prijateljsku Lego sobu. Drugi Legolend hotel u Severnoj Americi svečano će biti otvoren 15. maj 2015. godine na Floridi.

Svim ljubiteljima Lego kockica ovaj video će se posebno svideti.

Izvor: B92

25/03/2015 15:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga