Na današnji dan rođena je Marija Terezija

13/05/2015 16:18

Na današnji dan rođena je Marija Terezija

Jedini ženski vladar u Habzburškoj dinastiji i jedna od najznačajnijih ličnosti u svojoj porodici, Marija Terezija rođena je na današnji dan 13. maja 1717. godine.

Kao naslednica trona, nakon smrti svog oca Karla VI, Marija Terezija bila je austrijska carica, češka i mađarska kraljica, vojvotkinja Mantove, Milana, Parme Piaćence i Guastale.

Marija Terezija je prva žena vladar – što joj je omogućio otac Pragmatičkom sankcijom koja je od 1713. godine dozvoljavala nasleđivanje i po ženskoj liniji. Car Karlo VI je ovo uradio jer se bojao da će se dinastija Habzburgovaca završiti nakon njegove smrti, pa je omogućio svojoj ćerci da nasledi tron i nastavi vladavinu na teritoriji na kojoj je i on vladao.

Reforme koje je sprovodila Marija Terezija od velikog su značaja, s obzirom na to da je na vlast došla kada je država bila u najgorem stanju do tada. Njene reforme obrazovanja i finansija, trgovine i agrikulture uspešno je sprovela uz pomoć svojih ministara.

Sa svojim mužem, Francom I, imala je 13 dece. Iako se očekivalo da će ona presto prepustiti mužu, a kasnije sinu Josipu, Marija Terezija je ostala apsolutni vladar do kraja života.

Umrla je 29. novembra 1780. godine, što je označilo i kraj Habzburške dinastije.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se ovde.

 

13/05/2015 16:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga